Boekrecensie: Kids, koffietjes & comfortzone. Waarom taal soms irritant is

De verkiezing Weg met dat woord! is na vijf jaar gestopt. Boe! We waren nog lang niet klaar met het verbannen van irritante woorden. Maar gelukkig hoeven we niet te treuren: vijf jaar Weg met dat woord! heeft een hoop waardevolle informatie opgeleverd. Reden genoeg voor Vivien Waszink en Laura van Eerten om er een boek over te schrijven.

Door Fieke van der Perk

De woorden op de kaft (‘kids’, ‘koffietjes’ en ‘comfortzone’) lokken je dit boek binnen. Het is ingedeeld in vijf thema’s en het ene thema is nog herkenbaarder dan het andere. Je begint bij onnodig Engels, waar de woorden ‘kids‘, ‘vegan‘ en ‘me-time‘ je vast al wat lichte jeuk bezorgen. Daarna door naar kantoortaal. Je gaat lekker ‘pro-actief’ en ‘hands-on‘ de uitdaging aan. Je ‘commit‘ jezelf aan het lezen van dit boek, maar de jeuk begint inmiddels zo erg te worden dat je deze bijna niet meer kunt negeren. De verkleinwoordjes in het volgende hoofdstukje maken het niet beter. In het vierde hoofdstuk is de fissa echt gaande, want met al die termen die de jeugd van tegenwoordig gebruikt, gaan je oren klapperen. We eindigen met wat grote taalfout-ergernissen.

Gelukkig blijft het slechts bij jeuk. Waszink en Van Eerten leggen uit waar onze taalergernissen vandaan komen en waarom het eigenlijk best meevalt met de taalverloedering. Ook de columns van Griet Op de Beeck, Patrick Van Gompel en Marc van Oostendorp, en het gedicht van Frank van Pamelen zorgen voor wat verlichting.

Duizenden ingestuurde woorden uit Nederland en Vlaanderen voor de verkiezing Weg met dat woord! vormen de basis voor Waarom taal soms irritant is. De veelheid aan informatie maakt dat dit geen boek is om in een keer uit te lezen, maar dat is helemaal niet erg. Zo kun je extra lang van dit boek genieten!

Wil je zelf je taalergernissen testen? Doe dan de Grote Irritante Taalquiz!

Is dit boek geschikt voor jou?

JA: Dit boek staat vol met taal waar jij ‘je kapot aan irriteert’, maar stiekem vind je verzamelingen van ‘hun hebben’ en ‘me moeder’ echt heerlijk. Ben je ook nog geïnteresseerd in de achterliggende verhalen? Dan zit je met dit boek helemaal goed!

NEE: Gebruik je zelf de woorden ‘scrummen’, ‘collegaatjes’ en ‘kids’ te pas en te onpas, dan kan dit boek wat confronterend zijn.

Auteur: Vivien Waszink & Laura van Eerten
Uitgeverij: Amsterdam University Press
Jaar: 2018
Aantal pagina’s: 144

Meer lezen? Laura van Eerten schreef in 2016 al een column voor ons over Weg met dat woord en nu over het boek!

Meer van Laura van Eerten en Vivien Waszink:

Column

Column: Moenie gekker word nie

Column: Moenie gekker word nie

Onlangs kreeg ik in Zuid-Afrika een plaatselijke krant te pakken. Geschreven in het Afrikaans. Dat is door de gelijkenis met het Nederlands voor ons een makkeli...


Column

Column: Op je back

Column: Op je back

Kind leest voor: “De boer fokt varkens.” Juf vraagt: “Wat betekent dat?” Kind antwoordt: “Die boer houdt zijn varkens voor de gek.” Door Carla van Vliet Dit kli...


Over Taalvoutjes

Nieuw! De Taalvoutjesquiz

Nieuw! De Taalvoutjesquiz

Daar is ‘ie dan! Je kunt nu je taalkennis testen met de gloednieuwe, enige echte Taalvoutjesquiz! Van alles komt voorbij, van spreekwoorden tot bijvoeglij...


Column

Quiz: Verwijswoorden

Quiz: Verwijswoorden

'Het meisje die daar loopt.' Of was het nou 'dat'? Verwijswoorden kunnen soms een echt struikelblok zijn. Test je kennis van verwijswoorden met deze quiz!...