Woordweetje: Halloween

Halloween woordweetje

Het is weliswaar geen nationale feestdag, maar wel de engste feestdag van het jaar: vandaag is het Halloween. Het feest is al jaren populair in landen als Groot-Brittannië, Ierland, de Verenigde Staten en Canada, maar de populariteit in Nederland groeit gestaag. En waarom ook niet? Het is een dag dat je je mag verkleden en ook nog eens langs de deuren mag om snoep op te halen – een paradijs voor kinderen (en stiekem ook voor veel volwassenen)!

Door Jojanneke Drapers

Maar zoals ook met andere feestdagen het geval is, is de oorspronkelijke reden van het feest naar de achtergrond verdwenen. En daarmee kunnen we ook de oorspronkelijke naam nauwelijks meer achterhalen. De naam Halloween is namelijk ‘slechts’ zo’n vierhonderd jaar oud, terwijl het feest een veel langere geschiedenis kent. Het festijn dat jaarlijks op 31 oktober gevierd wordt, ontleent zijn naam aan de feestdag die in Ierland en Groot-Brittannië de dag erna gevierd wordt. 1 november is daar sinds de eerste eeuw na Christus namelijk de dag van het christelijke Allerheiligen.

De griezelige festiviteiten vonden dus plaats op de avond voor Allerheiligen: All Hallows’ Eve. En als je dat nou een paar keer vlot achter elkaar uitspreekt, moet dat toch bekend in de oren gaan klinken …

Boekrecensie

Boekrecensie: Met hartelijke groente

Boekrecensie: Met hartelijke groente

  “Nederlands is echt heel moeilijk om te leren!” Hoe vaak heb je dat wel niet gehoord of zelf gezegd tegen iemand die de taal niet spreekt. Waarom het dan...


Column

Column: Idolen

Column: Idolen

In talentenshows zijn ze er dol op: Engelse woorden. Erik Woensdrecht vraagt zich af of dat niet anders kan....


Column

Column: Het Groot Dictee

Column: Het Groot Dictee

In Het Groot Dictee komen veel woorden aan bod waar menig Nederland nog nooit van heeft gehoord. Waar blijven de gangbare woorden (en fouten) in het dictee?...