Column: Studententaal

universiteit utrecht

Sinds ik in Utrecht ben gaan wonen is mijn vocabulaire jaarlijks exponentieel gegroeid. De studentenkolonie in de Domstad beschikt namelijk over een ongekend talent om in hoog tempo nieuwe woorden te ontwikkelen en die vervolgens op grote schaal te gebruiken.

Door Fleur ter Stege

In eerste instantie weet ik me geen raad met zulke woorden. Ik ben eigenlijk een beetje een light-student; ik studeer wel maar sta wat taalgebruik betreft aan de zijlijn. Daardoor loop ik geregeld achter op de zaken.

Het begon voor mij drie jaar geleden met het woord ‘ekken’. Dat kan ik me nog heel goed herinneren. Na het uitgaan hoorde ik een discussie op straat tussen twee mannelijke studenten die het hevig oneens waren over het wel of niet pakken van een taxi. De zin “Wil je daar echt je ekken aan uitgeven, gast?”, weergalmt zo nu en dan nog steeds in mijn hoofd. Wist ik veel wat ‘ekken’ waren. Waar ik vandaan kom, noemen we het gewoon euro’s.

Het woord ‘chill’ had een nog grotere impact. Het is één van de weinige woorden die ik me eigen heb gemaakt, en ik ben er voor het gemak maar meteen in blijven hangen. Alles is ‘chill’. Een nieuwe broek is chill. Vijf euro uit de krochten van je portemonnee toveren is chill. Een strakblauwe lucht is chill. Je lievelingseten is chill en je was gedaan hebben is al helemaal chill (let op: niet je was dóén, dat is dan weer minder chill).

Laatst hoorde ik voor het eerst het woord ‘prammen’. En dan heb ik het niet over een voorgevel gelijk die van Kate Upton. Prammen is een werkwoord, het betekent dat je iets niet doet. Zoals: “Ik pram clubeten.” Dat wil zeggen dat de desbetreffende persoon niet naar het etentje met zijn jaarclub gaat. Na informeren bij mijn studentenvriendinnen die dicht bij het vuur zitten, bleek dat prammen helemaal niet zo’n nieuw woord was als ik dacht. Toch kan ik er nog niet helemaal inkomen. Het zal wel weer een kwestie van wennen zijn. Over een tijdje pram ik er dan zelf ook op los, gewoon omdat ik dat chill vind.

beeld: ANP

Weet jij nog meer typische studententaal? Deel het hieronder.

 

 

Column

Column: Living on the edge

Column: Living on the edge

“Living on the edge!”, gilt mijn nicht enthousiast naar me. Net zwaaide ik met mijn arm, ten teken dat ik ook dit vuile tankstation wil passeren. Ondanks ...


Boekrecensie

Boekrecensie: Ik verf tot ik sterf

Boekrecensie: Ik verf tot ik sterf

De titel Ik verf tot ik sterf, en 343 andere ‘slechte’ slogans zou kunnen doen vermoeden dat het boekje niets meer is dan een opsomming van slogans, maar niets ...


Woordweetje

Woordweetje: voor spek en bonen

Woordweetje: voor spek en bonen

Ga even terug verstoppertje op het pleintje/veldje in je buurt vroeger. Als je de jongste van alle buurtkinderen was, heb je misschien soms het volgende geroepe...