Column: Het Groot Dictee

dictee

Het was 17 december 2016. Mijn pen en papier lagen klaar, want ik doe elk jaar mee. Maar de laatste jaren begon ik me steeds meer te ergeren. Er kwamen veel te veel woorden in voor waar ik nog nooit van had gehoord. Na de derde zin haakte ik boos af en schakelde over naar een andere tv-zender. Daar speelde Jochem Myer, dus had ik toch nog een leuke avond.

Door Paul Asselbergs

Onlangs werd besloten, dat dit het allerlaatste dictee was. Reden: de jaarlijks teruglopende kijkcijfers. Wim Daniels vertelde dat hij dit had verwacht. “Idiote moeilijke woorden, dus kijkers haken af.”

Het zou volgens mij veel beter geweest zijn om meer gangbare woorden – die vaak fout geschreven worden – in het dictee op te nemen. Want veel mensen vinden goed taalgebruik helemaal niet belangrijk. “Ach, als ze maar begrijpen wat er staat”, hoor ik wel eens zeggen.  

De Nederlandse taal is en blijft moeilijk. Ik raadpleeg regelmatig het woordenboek of Google want ik probeer foutloos te schrijven. Soms glipt er toch nog een taalfout doorheen en word ik daar onmiddellijk op aangesproken. Ik kannibalen, maar ik baal dan toch, zeker als er een fout in een boekje van mij staat. 

Zo zal ik nooit meer vergeten dat je Ajacied schrijft in plaats van Ajaxiet. Ook weet ik nu, dat een prostitué een man is, en een prostituee een vrouw. Dat had ik moeten weten.

Ik kom op 9 van de 10 trouwkaarten nog steeds ja-woord tegen, terwijl het jawoord moet zijn. Hoe vaak zie ik niet rhododendron staan, terwijl die h er niet in thuishoort. 

In een eerdere column had ik het ook al eens over het woord barbecue, dat door heel veel mensen met een q wordt geschreven. Een kennis van me had daar zijn eigen verklaring voor en die vond ik wel interessant: barbecue wordt afgekort met BBQ, want als het afgekort zou worden met BBC dan raken mensen ook weer in de war. En als de BBC het over in the war heeft dan krijgen we oorlog en dat is nou ook weer niet de bedoeling. Dat het Groot Dictee verdwijnt is al erg genoeg. 


Boekrecensie

Boekrecensie: Er staat een mug op tafel

Boekrecensie: Er staat een mug op tafel

‘Columns schrijven is een kunst, een kunde’, zegt Wim Daniëls treffend in de inleiding van het boek Er staat een mug op tafel. Sterker nog, Daniëls ...


Column

Column: De kokodril van Denzel

Column: De kokodril van Denzel

We zitten in de kring. “Wat zou je toveren, als je voor één dag een tovenaar was?”, is de vraag. Ik hoor de mooiste dromen, die vooral te maken hebben met een z...


Woordweetje

Woordweetje: What’s in a name?

Woordweetje: What’s in a name?

In het Nederlands worden veel eigennamen gebruikt in gezegdes en uitdrukkingen; jan en alleman komen erin voor. Deze week is columnist Mark Mackintosh de sjaak ...


Woordweetje

Woordweetje: platonische liefde

Woordweetje: platonische liefde

Soms kom je iemand tegen op wie je héél erg gek bent. Je kunt het oneindig goed met diegene vinden, hebt aan een half woord genoeg, jullie krijgen nooit genoeg ...