Boekrecensie: Houdoe!

Wim Daniels Houdoe

“Doei, de mazzel, houdoe!” Cabaretier en taalkundige Wim Daniëls schreef een boek over het woord ‘houdoe’, dat meerdere keren is verkozen tot het populairste Brabantse woord. Het kan bijna niet zo zijn dat je nog nooit van dit woord hebt gehoord, want ook in de rest van Nederland rukt het op en het staat al een paar jaar als trefwoord in de Dikke van Dale. Maar kun je een heel boek schrijven over één woord? Het antwoord is ja.

Door: Fieke van der Perk

Dat het boek ‘Houdoe’ geen ontzettend dikke pil is is, maakt dat wel iets gemakkelijker natuurlijk, maar Daniëls slaagt er met dit boek in duidelijk te maken dat ‘houdoe’ veel meer betekent dan dag, doei of de mazzel. Dit doet hij onder andere door in de geschiedenis van het woord te duiken en een fraaie collectie samen te stellen van ‘houdoes’: van contact- tot rouwadvertentie. Het lijkt of Daniëls werkelijk alle varianten heeft gevonden.

Door de korte hoofdstukken en vele voorbeelden leest dit boek als een trein. De vele uitstapjes naar andere interessante feitjes maken het boek lekker afwisselend. Enigszins ontmoedigend kan wel zijn dat Daniëls van mening is dat de kans dat je ‘houdoe’ als niet-Brabander ooit écht goed onder de knie krijgt niet heel groot is.
Nou, houdoe!

Liever een korte versie? Wim Daniëls schreef ook een woordweetje over ‘houdoe’! Hij schreef trouwens ook een mooie column voor Taalvoutjes – het boek 1.

Is dit boek iets voor jou?

JA: Het boek is leuk en geschikt voor Brabanders en niet-Brabanders. Iedereen is welkom!

NEE: Als je op zoek bent naar een boek met een sterke verhaallijn, dan kom je met dit boek van een koude Tilburgse kermis thuis.

Meer van Wim Daniëls:

Video

Video: goochelen met taal

Video: goochelen met taal

Cabaretier Herman Finkers kan zelf al goed goochelen met taal. In zijn voorstelling ‘Na de pauze’ gaat hij nog een stapje verder....


Column

Quiz: ei, ij, eij

Quiz: ei, ij, eij

Weet jij wanneer je -ij versus -ei moet gebruiken? Doe de quiz!...


Column

Column: Oudijzerboer

Column: Oudijzerboer

Als spaties en koppeltekens opduiken op plaatsen waar ze niet horen, kan dat een hoop hilariteit opleveren. Wat dacht je van 'lekker bekken', of 'enkel sokken'?...


Woordweetje

Woordweetje: Wat zit je nou te emmeren?

Woordweetje: Wat zit je nou te emmeren?

Heb je weleens gehoord van een huzarenstukje? Dat is geen stukje Huzaar die in je huzarensalade zit. Net zoals er geen studenten in je studentenhaver zitten en ...