Boekrecensie: Gluren bij de Buren

Het Goede Doel vroeg zich al af of het naar België wilde verhuizen, “want dat taaltje is zo zacht.” Vlaams: de zachte, deftige variant van het Nederlands. Sommige Nederlanders zullen het daar ongetwijfeld mee oneens zijn: “Ik kan ze nooit verstaan!” Vlamingen kijken op hun beurt weer op van de harde, lompe, recht-voor-zijn-raap variant van het Nederlands die hier gesproken wordt. 

Door Stefanie Meijers

En dat is precies waarom het boek ‘Gluren bij de Buren’ geschreven is. Het laat de mooiste, meest onbegrepen woorden uit het Vlaams én het Nederlands naar voren komen. Hartstikke handig, er is immers al verwarring genoeg tussen de twee talen. De moeder van een Vlaamse vriend zei ooit dat ze het nieuws “niet verstond”, waarop ik wilde zeggen dat ze de televisie dan harder moest zetten. Gelukkig bedacht ik me, net voordat ik mijn grove Hollandse bek open wilde trekken, dat ze bedoelde dat ze het nieuws ‘niet begreep’ – het was een item over oorlog. Dit boek helpt je om dit soort misstanden te omzeilen en elkaars taal nog meer te waarderen.

Vlamingen kunnen op hun beurt ook ‘fameus’ lachen om het Nederlands. Een echte giller is voor hen jus d’orange en vooral de Nederlandse uitspraak daarvan: suderans. De zuiderburen kunnen er niet bij: waarom zeggen Nederlanders niet gewoon ‘appelsiensap’?

Gluren bij de Buren is een fijn boek om door te bladeren en wellicht zelfs een naslagwerk om mee te nemen als eendagstoerist/dagjesmens naar Amsterdam/Antwerpen. Dan schrik je als Nederlander niet als een Vlaming na gepoept te hebben een kindje koopt. Of ben je als Vlaming niet verbaasd als iemand je een liflafje uit de magnetron voorschotelt.

Nog wel een tip bij het lezen van dit boek: lees het niet in de trein. Het boek heeft twee voorkanten en mensen denken dat je het boek op de kop leest. Of doe het gewoon wel en heb schijt aan die zeiksnor/dat foorwijf.

Is dit boek geschikt voor jou?

JA: Je bent een Vlaming die goed overweg kan met de Noorderburen OF je bent een Nederlander die de charme van het Vlaams kan waarderen.

NEE: Je hebt het ooit aan de stok gehad met een Hollandse foemp OF je houdt absoluut niet van dat zachte geouwehoer van de zuiderburen.

Auteurs: Heidi Aalbrecht, Pyter Wagenaar
Uitgeverij: Van Dale
Verschenen: Oktober 2016
Pagina’s: 128

Lees ook de column van Heidi en Pyter over het verschil tussen Vlaams en Nederlands.

Hebben?


Lees ook »

5 reacties op Boekrecensie: Gluren bij de Buren

 1. Manjo van Boxtel
  / Antwoord

  Taalvoutjes is het toch?
  In deze recensie lees ik een taalvout waar ik me heel vaak aan erger: “Gelukkig bedacht ik me, net voordat ik mijn grove Hollandse bek open wilde trekken (…)”.

  ‘Bedacht ik me’ komt van ‘zich bedenken’. Dat betekent ‘op een besluit terugkomen’.
  In de betekenis die jullie hier bedoelen hoort geen wederkerend voornaamwoord, ‘bedacht ik’ is voldoende. En om qua betekenis beter aan te sluiten bij wat je wilt zeggen, kun je hier beter ‘besefte ik’ gebruiken. Het is maar een nuanceverschil, maar ik hoop dat jullie zulke grote taalliefhebbers zijn dat je het verschil ook aanvoelt.

  • Stefanie Meijers
   / Antwoord

   Hoi Manjo,

   Daar heb je gelijk in!
   Het ding met deze zin is, dat ik ‘me bedacht’, voordat ik iets wilde zeggen. Ik wilde iets zeggen en deed dat het toen toch niet. Daarna loopt de zin zo door, dat inderdaad ‘bedacht ik’ ook zou kunnen.
   Nuances inderdaad, maar goed dat je er op wijst!

   Groetjes,
   Stefanie

 2. Elly
  / Antwoord

  Ik vind Vlaams écht geweldig, het klinkt idd veel beschaafder en liever dan het Nederlands!!
  Zelfs onze routeplanner staat op vlaams!!

 3. Catharina
  / Antwoord

  Ik zou Vlaams niet deftig noemen, maar zeker wel de zachte variant van het Nederlands. Overigens is suderans een volstrekt foutieve uitspraak, ik zeg altijd gewoon jus d’orange, zo hoort het toch?!

  • Stefanie Meijers
   / Antwoord

   Niet iedereen vindt dat inderdaad. Ik vind het vele u-gebruik deftig klinken, ook al weet ik dat dat in Vlaanderen juist niet deftig is!
   Ludo Permentier hoorde mensen suderans zeggen, klinkt naar he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De leukste voutjes »

Taalvoutjes-hebbedingen »