Boekrecensie: Van Appelbol tot Zeeuwse bolus

Wie zoet is krijgt lekkers … En dat geldt absoluut voor het laatste boek van René Dings. Van Appelbol tot Zeeuwse bolus, elk hoofdstuk is heerlijk om te lezen!

Door Fieke van der Perk

Nu Heel Holland bakt niet op televisie te zien is, is dit boek een goede (zo niet betere) plaatsvervanger. Een heus gebakwoordenboek waarin de heerlijkste zoetigheden zijn opgenomen. Van Appelbol tot Zeeuwse bolus, van froufrou tot kletskop en van oudewijvenkoek tot puddingbroodje: elk gebakje heeft een verrassend eigen verhaal.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die van lekker eten, en met name van zoetigheid houdt. De smeuïge verhalen, waarin een vleugje humor is verwerkt, zijn om van te watertanden en schijnen nieuw licht op je favoriete lekkernijen. Zo leren we bijvoorbeeld dat het oudst bekende recept voor een appeltaart wordt genoemd in het Engelse kookboek The forme of Cury uit 1390, wat het verschil is tussen een muffin en een cupcake en dat drollen soms bolussen worden genoemd, omdat ze lijken op de Zeeuwse bolus (en dus niet dat de gebakken bolus zijn naam dankt aan de vorm van een hoop mensendrek).

Is dit boek geschikt voor jou?

JA: Je bent nieuwsgierig en geïnteresseerd in waar bepaalde woorden vandaan komen. Daarnaast ben je een echte zoetekauw en zou je het liefst een bijpassend gebakje eten bij elk hoofdstuk van dit boek.

NEE: Als je op dieet bent, ligt dit boek mogelijk zwaar op de maag. Zelfs bij de zwart-wit getekende gebakjes loopt het water je in de mond.

Auteur: René Dings
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Jaar: 2019
Aantal pagina’s: 191
Prijs: €15,-

Psst … Eerder schreven we een recensie over het boek Over straatnamen met name, ook van René Dings. Benieuwd? Hier lees je ‘m!

Hebben?

Column

De derde fonetische kwis

De derde fonetische kwis

Spelling blijft lastig, zeker van woorden die we geleend hebben uit het Engels of Frans. Hoe staat het met jouw spellingkennis? Test het met deze quiz!...


Column

Column: Het gouden tijdperk

Column: Het gouden tijdperk

We leven in het gouden tijdperk van de schrijftaal, iedereen schrijft. Dat is wel eens anders geweest. Mensen die vroeger niet schitterden in taalbeheersing, sc...


Column

Column: Toelie

Column: Toelie

Toelie. Ik vind het een mooi woord. Hartstikke Brabants en het betekent zoiets als ‘ondefinieerbaar goedje’. Haarstylingproducten zijn vaak toelies....


Column

Column: Dooie duif

Column: Dooie duif

Alweer een tijd geleden werd ik in een parfumwinkel aangesproken door een verkoper. Nadat ik hem op de hoogte had gesteld van mijn verwachte aankoop, gaf hij aa...