Column: Woorden omdraaien

afzeikdel

Word jij ook zo blij van een woord als ‘leerkus’? En lig jij helemaal dubbel als iemand begint over zijn of haar ‘plasgaatje’? Grote kans dat jij, net als ik, besmet bent geraakt met het woordenomdraaivirus. Het wát? Inderdaad, het spel waarbij de medeklinkers van de ene lettergreep worden omgewisseld met die van de andere lettergreep. Dan weet je dus ook dat bovenstaande woorden afgeleid zijn van de verder compleet normale Nederlands woorden ‘keerlus’ en ‘gasplaatje’.

Door Alice Middag

Aangestoken door mijn familie heeft dit virus in mijn jeugd vrij spel gekregen. Onlangs realiseerde ik me dat het virus zich inmiddels in een dusdanig stadium bevindt, dat genezing onmogelijk en zelfs schadelijk kan zijn. Ik heb daarom besloten het maar niet meer te bestrijden en me er aan over te geven.

Ik doe even een greep uit onze familiecollectie: bij ons werd thee getrokken van een ‘zeetakje’, riepen we tijdens het rijst eten ‘kill de merrie’ en vroeg mijn moeder ons altijd om respect voor haar ‘stankbel’. Maar de traditie heeft zich voortgezet: nu ik zelf kinderen heb controleert mijn zus (zelf verpleegkundige, je snapt het al) zo’n beetje wekelijks of ze wel genoeg ‘uit-vreten’ en wel met hun handen uit de ‘poepsnot’ blijven (jaja, hygiëne enzo). Maar ik laat me natuurlijk ook niet op mijn kop zitten. Zo heb ik haar laatst geadviseerd om eens bij de Hema langs te gaan voor de ‘versgebraakte mootjes’ en ook vooral de ‘hoopjeskoek’ niet over te slaan.

Om nog even bij mijn zus te blijven: ze kan zich wel zorgen maken om ons, maar de laatste tijd is dat genoegen geheel wederzijds. Zo betrapte ik haar onlangs op het bakken van een plant in een ‘hommelrok’. Ook gaf ze mijn jongens een ‘plein-kakje’ voor hun verjaardag, en of ik dat nu zo´n fris idee vond … Maar goed, ik vermijd inmiddels de discussie met haar, die zet namelijk toch geen ‘doden aan de zeik’.

Maar nu even terug van mijn familie naar jou, lieve lezer: herken je de symptomen? En zo ja, in welk stadium is het virus bij jou? Vraag je in een kledingzaak al naar een ‘geraakt hokje’ en word je bij het betreden van bewaakt terrein aangevallen door ‘haakwonden’? Ga je dan maar zorgen maken, want dan ben je net als ik. Eén geruststelling, je bent bij de ‘faaltrouwtjes aan het juiste adres. Die houden namelijk ook wel van een ‘versgebraakt mootje’.


Taalvoutjes-het boek 4

Deze column verscheen eerder in Taalvoutjes – het boek 3!


Alice Middag

Over Alice Middag

Middag. Tja, bij Alice is het altijd een goede Middag. Hoewel dat soms best lastig is aan de telefoon: “Goedemorgen, met Alice Middag!” Het liefst is Alice in Woordenland, ofwel de Bibliotheek van Amsterdam, waar ze in haar schaarse tijd probeert haar schrijverscarrière van de grond te krijgen. Alice laat zich graag inspireren door het werk van taalkundige Noam Chomsky en haar Belgische superheldin Mega Mindy. Naast taal houdt ze zich graag bezig met het goede Amsterdamse leven: shoppen en van terrasjes genieten.


Column

Column: Het Groot Dictee

Column: Het Groot Dictee

In Het Groot Dictee komen veel woorden aan bod waar menig Nederland nog nooit van heeft gehoord. Waar blijven de gangbare woorden (en fouten) in het dictee?...


Boekrecensie

Boekrecensie: Alles begint met A

Boekrecensie: Alles begint met A

In ‘Alles begint met A’ neemt Diedrik van der Wal ons mee in de wereld van letters. Een heel boek over alleen maar letters? Is dat wel boeiend en interessant? V...


Video

Video: zelfs de koning is niet foutloos

Video: zelfs de koning is niet foutloos

Zelfs het beste paard van stal struikelt wel eens. En als je je dan ook nog eens verstaanbaar moet maken in een andere taal, dan zit een taalblunder in een klei...