Column: Taalkloof

Mind the gap taalkloof

Afkortingen, verhaspelingen en (on)bewuste taalfouten, je komt ze tegenwoordig in groten getale tegen. Dat was vroeger wel anders. Werd iets verkeerd geschreven, dan was je mooi in de aap gelogeerd. Het lijkt me stug dat men in die tijd ‘is ff lekker los ging op de taal’.


Door Belinda Valenkamp
 
 

Qua generatie zit ik er een beetje tussenin. Ik snap geen jota van de hippe taal en de ouderwetse woorden ken ik vooral van mijn ouders en grootouders. Verfomfaaide woorden horen bij de jeugd en daar maal ik dus niet meer om. Wel vind ik het ietwat overdreven dat sommige mensen een appelflauwte lijken te krijgen van het allegaartje dat nu gebruikt wordt. Teenagers willen zich afscheiden van de oudere generatie, omdat ze potverdriedubbeltjes niet op hun pa of ma willen lijken. Daar als volwassene tegenin gaan, biedt geen soelaas. Iemand met de bokkenpruik op en een overgooier aan, kan zo’n doerak een onnozele hals vinden, maar het is niet goochem om er iets van te zeggen.

Voor je het weet, trekt de beteuterde jongeling zijn jas van het knaapje en neemt de kuierlatten. Vervolgens vermaakt hij zich de hele nacht goedgemutst in de dancing, waar hij helemaal de blits maakt. Jou sikkeneurig achterlatend. Net als je hem horendol de rambam toewenst, komt hij op blote kakkies en met een stuk in zijn kraag, tegen het ochtendgloren weer opduiken. Natuurlijk kun je hem dan een oplawaai geven, maar zo’n hardvochtige aanpak helpt geen sikkepit. Hij zal stiller worden en je niets meer durven te vertellen over zijn belevingswereld.

Na een tijdje zul je warempel merken dat het vanzelf overgaat. De deugniet wordt volwassen, krast op naar een zelfstandig stulpje, trouwt met een lekker stuk en zal zijn eigen fouten maken om van te leren. Ook zijn kinderen zullen zich om den drommel niet aan de regels houden en dat is het moment waarop hij denkt: “Verhip, die ouwe dibbes had toch gelijk!”.

Wat er ooit aan jullie relatie schortte, verdwijnt grif. Jullie spreken weer dezelfde taal … min of meer.

 

Kun je goed schrijven en heb je een brandende taalkwestie die beschreven móet worden? Of schrijf je liever een ode aan jouw favoriete woord? Stuur nu jouw taalcolumn in! Wie weet zie je deze binnenkort terug op onze site. Inzenders van geplaatste columns ontvangen van ons een leuk Taalvoutjespakket.

Column

Gaston Dorren

Gaston Dorren

Foto door Marleen Bekker Schoonheidsvouwtjes Techniek die in onze jeugd al bestond, maakt deel uit van de wereld zoals die nu eenmaal is. Wat in onze vroege vol...


Column

Ton den Boon

Ton den Boon

Voor het jubileumboek van Taalvoutjes schreef hoofdredacteur van De Dikke Van Dale Ton den Boon een column over zijn fascinatie voor taalvergissingen....


Column

Column: Drie jaar op wereldreis

Column: Drie jaar op wereldreis

De Afrikaanse savanne? Die kennen we uit documentaires en Burgers’ Zoo. Japans, Ethiopisch of Argentijns eten? Doen we gewoon in eigen land. Rio, Melbourne en T...