René Dings

Taalparafernalia

Van sommige woorden weet ik nog precies wanneer ik ze voor het eerst las of hoorde. Ik herinner me bijvoorbeeld dat een vriendje op de lagere school steeds ’nogal wietes’ zei. ’s Avonds legde mijn moeder me uit dat dat eigenlijk ‘wiedes’ moest zijn, vanzelfsprekend. Ik herinner me ook hoe … Benieuwd naar Renés lijst van bijzondere woorden? Je leest het in Taalvoutjes – het boek 4.

René Dings

Het zijn misschien wel onze favoriete voutjes: onjuiste spaties. En wie zich daar ook maar een beetje aan stoort, kent zonder twijfel SOS (Signalering Onjuist Spatiegebruik). Het onzichtbare brein erachter is René Dings. Alhoewel, helemaal onzichtbaar is hij niet, want van zijn hand verscheen ook het boek ‘Weg om legging’, met de meest hilarische voorbeelden van onjuist spatiegebruik. ‘Lees plezier’, toch René?

En wegen liggen blijkbaar sowieso in Dings straatje. Op 21 februari is het nieuwste boek van Renés hand verschenen. Dit keer niet over spaties, maar over straatnamen! We kregen een exclusief voorproefje. Wat we ervan vonden? Dat lees je in onze recensie van het boek ‘Over straatnamen met name’. Wat we alvast kunnen verklappen, is dat het boek de moeite waard is voor iedereen die weleens afvraagt hoe een weg aan z’n naam is gekomen. En dus geven we vijf exemplaren weg!

WINACTIE

Wil jij kans maken op het boek ‘Over straatnamen met name’? Deel dan in een reactie hieronder jouw favoriete straatnaam met ons en laat ook vooral weten waarom je die naam zo leuk, gek, mooi of bijzonder vindt! De vijf origineelste antwoorden belonen we met het boek.

Meer van René Dings:


Lees ook »

153 reacties op René Dings

 1. Henk Siebenga
  / Antwoord

  Korte ademhalingssteeg in Zwolle

  De straatnaam verwijst naar de route die gevangenen moesten doorlopen voordat ze op de markt werden terechtgesteld

 2. Francine
  / Antwoord

  In het centrum van Nijmegen stuitte ik eens per ongeluk op ‘Moordkuil’. Het was op klaarlichte dag en toch keek ik even angstig om me heen…

 3. / Antwoord

  Oude Zak!
  Als kind reed ik vaak met de fiets naar mijn beste vriend in de Beenhouwersstraat in Brugge, om daar te geraken moest ik altijd door de “Oude Zak” rijden. Ik heb die naam altijd ontzettend grappig gevonden. Ik rij er soms nog door met de fiets en keer op keer tovert het een glimlach op m’n gezicht 🙂

 4. Hugo
  / Antwoord

  ‘Vliegende koffer’ in Eindhoven. Je ziet het toch telkens weer voor je als je in die straat komt 🙂

 5. Hugo
  / Antwoord

  Nog een leuk artikeltje van De Speld over straatnamen:
  https://speld.nl/2014/03/25/almere-vernoemt-straten-naar-wegen-en-lanen/

 6. / Antwoord

  In mijn jeugd speelde ik vaak samen met een vriendinnetje op de landerijen rondom het dorp. Door sloten waden en wegzakken in de modder als het hard geregend had, we hadden de tijd van ons leven. Het was een hemel op aarde. Een aantal jaren later werd de grond verkocht en zijn er huizen op gebouwd, de straat kreeg de naam Boerheem mee. Zo noem ik de voormalige hemel op aarde niet, ik noem het Boerenhemel….

 7. / Antwoord

  Nirvana in Amsterdam Oost, eigenlijk een kort steegje. De band Nirvana bestond nog niet toen de straatnaam gehegevn werd volgens mij maar desalniettemin worden ze zo toch geeeerd in een Amsterdamse steeg

  Ook mooi vind ik de Paardenstraat, een steeg tusssen het Rembrandtplein en Amstel, vooral omdat ik er steeds in m’n hoofd paardenstaart van wil maken.

 8. Aileen
  / Antwoord

  Uiterlijk lijk ik niet op mijn vader. Ik heb altijd een goed verhaal erbij. Niet van de melkboer ben ik, alhoewel ik altijd spierwitte benen had (melkflessen…), maar geboren thuis in een flat in de Ooievaarstraat te Lisse. Gebracht door de ooievaar dus.🕊

 9. Pippi
  / Antwoord

  Kerkpad in Reek… Geen kerk maar wel een fijn plekje om thuis te komen bij mijn mam en daddy!

 10. Nonie
  / Antwoord

  Laan van NOI.
  Geweldig dat je een straatnaam bedenkt die zo lang is dat hij altijd moet worden afgekort. Ook mooi dat je hem altijd uitspreekt als Laan van Nooi. In alle opzichten een bijzondere straatnaam.

 11. Katrien
  / Antwoord

  In 1993 kocht ik mijn huis in de Bergerhof in Alkmaar.
  Ik wilde eigenlijk nooit kopen maar dat was de enige mogelijkheid om te komen wonen in de grappigste – want split level – woningen in het leukste wijkje van de stad.
  Mijn straat heet Leeuwenbekstraat.
  Dàt vond ik minder…
  Mijn werkzame leven was ik ooit begonnen als corrector en die “n” in Leeuwenbek stoorde me.
  Gelukkig heeft de schrijftaal zich zó aangepast dat ik me intussen al jaren ook taalkundig senang kan voelen in mijn heerlijke straatje.

 12. Barry 't Hoen
  / Antwoord

  Nabij Schaijk is een ANWB bord met daarop de richting ‘Kruisstraat 2’ (nog 2 km naar de plaats Kruisstraat dus). Mijn moeder vroeg zich ten stelligste af hoe groot dat huis op Kruisstraat nummer 2 wel niet moest zijn dat dat zó groot aangekondigd moet worden…. Vanaf dat moment is Kruisstraat voor mij dé straat van Nederland. 😀

 13. Barry 't Hoen
  / Antwoord

  Nabij Schaijk is een ANWB bord met daarop de richting ‘Kruisstraat 2’ (nog 2 km naar de plaats Kruisstraat dus). Mijn moeder vroeg zich te stelligste af hoe groot dat huis op Kruisstraat nummer 2 wel niet moest zijn dat dat zó groot aangekondigd moet worden…. Vanaf dat moment is Kruisstraat voor mij dé straat van Nederland. 😀

 14. Marin Langestraat
  / Antwoord

  “Voor de blanken” in Ruinen. Zou wat voor Geert Glorix zijn om daar te wonen 😀

 15. Hella
  / Antwoord

  Rusland in hartje Amsterdam. Ik kende deze straat niet en hoorde op mijn werk eens over een bootje dat van Rusland naar de Amstel zou varen. Ik was erg onder de indruk en vroeg hoe lang de boot daar dan wel over zou doen. Haha, 1 minuut dus!!!

 16. Hella
  / Antwoord

  Rusland in hartje Amsterdam.

 17. Annette Doorn
  / Antwoord

  Ik word blij van het Liefdeslaantje, maar vroeger heb ik altijd in de Laan van Roos en Doorn willen wonen vanwege mijn achternaam.

 18. Hanny
  / Antwoord

  Mijn vriendin woonde vroeger in een straat waarvan ik de naam niet eens meer weet. Er stonden maar 3 huizen in die straat, en die werden alle drie bewoond door 1 familie. De ouders woonden in het middelste huis, en hun beide zonen bewoonden met hun gezin de huizen links en rechts daarvan. Ze heetten alle drie Van Dijk, dus het straatje werd al snel het Van Dijkstraatje genoemd. Mijn vriendin en ik hebben zelfs een keer vanuit Spanje een kaart gestuurd naar haar ouders, met als adres Van Dijkstraatje. Complimenten voor de PTT (toen nog), want de kaart kwam aan!!

 19. / Antwoord

  In Delft had je studentenwoningen in de Prof. Evertslaan… en dat vonden we altijd heel zielig, want wat had prof. Evert gedaan dat je hem moest slaan? o.O

 20. Albert
  / Antwoord

  Bewoners van ‘Voor de Blanken’ in Ruinen hebben het niet altijd even gemakkelijk. De straatnaam wordt door toeristen wel eens gezien als discriminerend. En de naambordjes zijn ook nog eens roofgoed. Een voorbijganger maakte onlangs een foto van een bord van ‘Voor de Blanken’ en stuurde hem naar Algemeen Dagblad. De naam heeft een historische betekenis. De weilanden in de buurt stonden voeger vaak blank omdat ze vrij laag liggen. Vandaar de naam ‘Voor de blanken’.

 21. Wim Otterman
  / Antwoord

  In Bergen op Zoom kun je de stad uit rijden over het Boerenverdriet. Altijd een beetje weemoedig. Werd hier ooit een boerderij onteigend vanwege stadsuitbreiding? Werden hier de beesten geslacht? Ik weet het niet maar zielig klinkt het wel.

 22. ivonne
  / Antwoord

  Een straat in het centrum van Groningen is “herepoortenmolendrift” Deze straatnaam vond ik altijd zo lekker zangerig klinken. Ik word ook altijd spontaan vrolijk als ik dit straatnaam bordje zie. Zelf woon ik aan de Oestlaan. Een klein doodlopend weggetje die niemand kan vinden, zelfs niet na uitleg. Als je telefonisch je adres doorgeeft, wordt er vaak “hoestlaan” van gemaakt. Het grapje thuis is om kuchend binnen te komen met de post als het weer eens zo geschreven is.

 23. Herman Neukermans
  / Antwoord

  Vierbundergatlosweg (nu omgedoopt in Peehoopstraat)in Liedekerke, Vlaams Brabant.

 24. C.M. Everd
  / Antwoord

  In Almere zijn veel straatnamen waar bewoners minder gelukkig mee zijn, maar die voor anderen wel grappig zijn. De Willem Pijperstraat vind ik dan nog wel meevallen, maar ik kan me voorstellen dat het gegniffel irritant wordt, iedere keer dat je ‘Sesamstraat’ antwoordt op de vraag naar de straatnaam 🙂

 25. Yentl
  / Antwoord

  Middenin het centrum van Zutphen is een piepklein straatje: Naadzak.
  Als kind vroeg ik me altijd al af wie er in vredesnaam zo’n rare naam heeft bedenken voor dat straatje.
  Eén van mijn leraren woonde daar vroeger. Ik mocht haar niet, en in gedachten noemde ik haar altijd ‘Naadje’.

 26. Boaz van Dijk
  / Antwoord

  Ik word altijd heel vrolijk van het Galgenpad in Tilburg. Er staan ook zeker stevige bomen naast…

 27. Ann vg
  / Antwoord

  Ik had een vriendin die in de Kattegatweg woonde in Haagt. In Belgie staat ‘weg’ of straat’ altijd kleiner onder da kaam , dus het eerste dat je leest op het bordje is Kattegat… Als kind slaat je fantasie dan wel op hol (want een gat = kont=anus)

 28. Gerrit Dunnewold
  / Antwoord

  Zo verwarrend, de kortste route van ons huis naar het dorp Winterswijk gaat via de Rotweg, gedeeltelijk beklinkerd,maar ook nog een stuk zandweg. In de winter of na een flinke regenbui kun je dit gedeelte beter mijden, want dan is het echt een rotweg.

 29. / Antwoord

  De Dillerijweg zeiden wij als kind. Pas toen ik als volwassene een keer over die Haagse weg reed zag ik dat hij De La Reyweg heet.

 30. / Antwoord

  Burgemeester Honnerlage-Gretehof in Schiedam. Ik stel me altijd voor hoe een kind dat daar woont voor het eerst zijn adres moeten opgeven of invullen.

 31. Jannelies Smit
  / Antwoord

  ‘Het hofje van Smit’. Dat is een niet-bestaande straat maar het is een straatnaambord dat bij mijn ouders aan de schuur hangt. Zij heten Smit. Onder de straatnaam staat ‘Geld voor een hofje? Hadden we niet.’ Dat komt omdat mijn moeder vroeger als wij kinderen te veel wilden hebben, zei dat daar ‘vroeger’ ook niet altijd geld voor was.
  Aangezien alle kinderen/kleinkinderen nog vaak bij mijn ouders op visite komen, is het voor ons een echte ‘straat’.

 32. Hugo
  / Antwoord

  In Etten-Leur hebben we de Geerstraat en de Goorstraat (naast elkaar), spreekt voor zich toch?!

 33. Wilma Bannink
  / Antwoord

  “De weg naar het geluk” op het terrein van het klooster De Stad Gods in Lage Vuursche.
  Werd ook De Monnikenberg genoemd, wat vreemd is, want er woonden volgens mij uitsluitend nonnen!
  Wel verwarrend….. aan het eind van het pad ligt het kerkhof! ‘t Is maar net wat je onder geluk verstaat.

 34. Lodewijk Roelen
  / Antwoord

  De Jonge Roelensteeg in Amsterdam. Misschien genoemd naar een verre voorvader, maar ik voel mij dan altijd forever young!

 35. Wim
  / Antwoord

  Googelen op vreemde straatnamen (met als resultaat leuke sites als http://www.upcoming.nl/zwoebe/638/de-15-raarste-straatnamen-van-nederland) is natuurlijk makkelijk. Dus toch maar twee eigen favorieten:

  De Vijfpotenweg in Epe. Een dromerige naam voor een idyllisch weggetje aan de rand van de veluwe, met nog een gratis associatie met de tv-serie ‘t Schaep met de 5 pooten.

  De Zeezwaluwstraat in Duindorp, Den Haag. Wat is daar zo opvallend aan? De toelichting op het bord: ‘De vogel van die naam’. Kennelijk moest elke straatnaam hier ter plekke worden toegelicht – ik moet er altijd om lachen. Overigens heeft men er in Den Haag een handje van om het koningshuis abstract in te zetten: Prinsestraat, Prinsegracht, Prinsessewal, Koningskade, Koninginnegracht. Toelichting is hier wel nodig, maar niet altijd aanwezig.

 36. Robin Tan
  / Antwoord

  Laan van Poot, Den Haag. In werkelijkheid is de laan vernoemd naar de jachtopziener Willem Poot die in dienst was bij een kleindochter van koning Willem II, maar je kunt er allerlei associaties mee hebben, vooral ook omdat de (kronkelende) laan grenst aan de Bosjes van Poot. Verder is de naam ook een beetje typerend voor de soms merkwaardige straatnaamgeving in Den Haag. Volgens mij is het de stad, waar men het meest het woord “laan” voorop heeft gezet en niet aan het eind: Laan van Meerdervoort, Laan Copes van Cattenburch, Laan van Eik en Duinen, Laan van Nieuw Oost-Indië, wat ook is doorgezet in de nieuwste (Vinex-)wijken: Laan van Leidschenveen, Laan van Wateringse Veld, Laan van Nootdorp.
  De Haagse eigenzinnigheid kwam jarenlang ook tot uiting op de bestemming van de trams: die reden niet naar het “Centraal Station” of, zoals in Amsterdam “Centraalstation”, maar naar “Station Centraal”.

 37. Lizzy
  / Antwoord

  De Abcoudestraat. Gewone plataatsnaam . Wij noemde dit altijd de a.b.c. Oudestraat klonk zo leuk..
  De straatnaam Skutsje , super leuk om op ze Rotterdams te zeggen s- kutje straat. Niet zo netjes maar wel leuk.

 38. Lizzy
  / Antwoord

  Abcoudestraat. Gewone plataatsnaam . Wij noemde dit altijd de a.b.c. Oudestraat klonk zo leuk..
  De straatnaam Skutsje , super leuk om op ze Rotterdams te zeggen s- kutje straat. Niet zo netjes maar wel leuk.

 39. Mieke de Haan
  / Antwoord

  De Boreelstraat in Amersfoort.
  Jaren geleden toen ik net verhuisd was en ik voor het eerst met de bus naar huis ging, vroeg ik aan de buschauffeur of hij mij kon waarschuwen wanneer we bij de -hoe heet die bushalte ook al weer- o ja, de BORDEELSTRAAT zijn…
  De buschauffeur kwam niet meer bij van het lachen, en ik kon toen wel door de grond zakken.
  Nu een mooi verhaal en een leuke herinnering.

 40. Manon
  / Antwoord

  ‘Mijn’ straat: de Kalebosstraat in Grathem. Ik vind het maar een rare naam en schaam me altijd een beetje als ik mijn adres ergens moet opgeven. Maar vooral vraag ik me af waar de naam vandaan komt: is het een verbastering van kalebas? Of heeft er ooit een bos gestaan dat geveld is door één of andere ziekte waardoor alle bladeren van de bomen zijn gevallen? Of is het nog iets heel anders…?

 41. sandra van den bogaard
  / Antwoord

  de generaal coenderslaan in eindhoven….
  waarom ??? toe ik heel klein was ( tot een jaar of 6 ) woonden wij in het naastgelegen generaal vetterpad. als iemand thuis de deur niet achter zich dichtdeed riep mijn moeder altijd heel hard : ik stook niet voor de coenderslaan !!!
  nu…35 jaar later en al lang niet meer woonachtig in die buurt betrap ik mezelf er nog steeds op dat ik precies hetzelfde roep tegen mijn gezin : ik stook niet voor de coenderslaan !

 42. Ibrahim
  / Antwoord

  De Loyolalaan in Vught. Ik moet er altijd om lachen als ik die straatnaam hoor, zeker als je de naam heel langzaam uitspreekt: Lo-yo-la-laan… Haha.

 43. Mariska van Bohemen
  / Antwoord

  Bohemenstraat – in verschillende steden. Omdat het mijn achternaam is en ik heel benieuwd ben waarom de straten zo vernoemd zijn! 🙂

 44. Geert Speelman
  / Antwoord

  Klapgat in Mechelen
  Het Klapgat is een piepklein gangetje tegenover de toren van de Sint-Janskerk. In het gangetje kwamen de kerkgangers vroeger na de mis samen om bij te babbelen (“klappen”). Dat deden ze zo intensief dat het gangetje de naam Klapgat kreeg. Een beeld van Christus hield toezicht op de babbelaars vanuit het Hof van Olijven. In het kleine kapelletje naast het beeld zie je een beeldengroep achter tralies. Vroeger kwamen gelovigen er samen om te bidden in moeilijke tijden. Ze staken dan een ‘suske’ (1 centiem) of ‘cent’ (2 centiem) in het ingebouwde offerblok.

 45. Ciska
  / Antwoord

  ‘Onze’ straat: De Wetterwille!
  Het is Fries, wetter is water en wille is pret. Wordt je vrolijk van!

 46. Geert Speelman
  / Antwoord

  Klapgat in Mechelen
  Het Klapgat is een piepklein gangetje tegenover de toren van de Sint-Janskerk. In het gangetje kwamen de kerkgangers vroeger na de mis samen om bij te babbelen (“klappen”). Dat deden ze zo intensief dat het gangetje de naam Klapgat kreeg. Een beeld van Christus hield toezicht op de babbelaars vanuit het Hof van Olijven. In het kleine kapelletje naast het beeld zie je een beeldengroep achter tralies. Vroeger kwamen gelovigen er samen om te bidden in moeilijke tijden. Ze staken dan een ‘suske’ (1 centiem) of ‘cent’ (2 centiem) in het ingebouwde offerblok.

 47. Wendy S.
  / Antwoord

  Ooit een “Groene Steen” gezien? Nee? Het is mogelijk. Ga naar Hoorn!

 48. Geert Speelman
  / Antwoord

  Klapgat in Mechelen
  Klapgat is een piepklein gangetje tegenover de toren van de Sint-Janskerk. In het gangetje kwamen de kerkgangers vroeger na de mis samen om bij te babbelen (“klappen”). Dat deden ze zo intensief dat het gangetje de naam Klapgat kreeg. Een beeld van Christus hield toezicht op de babbelaars vanuit het Hof van Olijven. In het kleine kapelletje naast het beeld zie je een beeldengroep achter tralies. Vroeger kwamen gelovigen er samen om te bidden in moeilijke tijden. Ze staken dan een ‘suske’ (1 centiem) of ‘cent’ (2 centiem) in het ingebouwde offerblok.

 49. Marianne
  / Antwoord

  “Voor het voormalig klein poortje” in Groningen. Het klinkt zo lekker onbeholpen. Bijna alsof je een beetje in de knoop zit met wat je wilt zeggen.

  Ook de “Potten- en pannensteeg” vind ik leuk (ik ben alleen vergeten in welke stad dat was). Klinkt zo gezellig. Alsof ze midden in dat steegje aan het koken zijn op vuurtjes.

  En het “Oortjespad” (Kamerik) kun je interpreteren als schattig of luguber.

 50. Marianne
  / Antwoord

  “Voor het voormalig klein poortje” in Groningen. Het klinkt zo lekker onbeholpen. Bijna alsof je een beetje in de knoop zit met wat je wilt zeggen.

  Ook de “Potten- en pannensteeg” vind ik leuk (ik ben alleen vergeten in welke stad dat was). Klinkt zo gezellig. Alsof ze midden in dat steegje aan het koken zijn op vuurtjes.

 51. Renate
  / Antwoord

  Kleverlaan. Te vinden in Bloemendaal, Haarlem en Egmond a/d Hoef. Het is onze achternaam! 🙂

 52. Koen
  / Antwoord

  De Keerweer in Assen (maar ook in andere plaatsen)! Vind een beetje humor bij een straatnaam wel mooi 🙂

 53. Dennis
  / Antwoord

  De Bornsteeg in Gorinchem, omdat daar altijd een stukje van de ‘B’ wordt weg gekrast, zodat hij verandert in een ‘P’ (hilarisch!)

 54. Monique
  / Antwoord

  Fnidsen in Alkmaar. Het klinkt niet als een logische straatnaam. De naam schijnt een link te hebben met Venetië, toch niet het eerste waar je aan denkt bij Alkmaar.

 55. Ruud
  / Antwoord

  Bokkinghangen in Amsterdam.
  Bij de Zoutkeetsgracht. Gewoon omdat het zo heerlijk beeldend is.
  Ik zie de rij vissen zo voor me.

 56. Sjoerd Klerk
  / Antwoord

  Bij ons in Hoorn is er een straatnaam waar m’n schoonmoeder zo verbaasd over was, namelijk Jeudje. Alhoewel dit iets is wat veel mensen roepen bij verbazing, heb ik begrepen dat dit een verbastering van Jeudenstraat, oftewel Jodenstraat is. Desalniettemin blijft deze straatnaam op deze manier altijd hangen, zelfs bij Hoornezen.

  • Elly van Breen
   / Antwoord

   Zijn het geen Hoornaren?

 57. M.vd.Kerkhof
  / Antwoord

  Gebergte. Een landweg door Het Goor, een laag dalgebied op de grens van Mierlo en Lierop/Someren.

 58. Karin
  / Antwoord

  De ‘In de Betouwstraat’ in Nijmegen. Zit in het centrum: ‘Goh, waar is dat winkeltje?’ ‘ In de In de Betouwstraat!’

 59. Mariska
  / Antwoord

  Ik werk in een ziekhuis, het adres van dat ziekenhuis is: Laan van de heelende meesters….

 60. Mariska
  / Antwoord

  Ik werk in een ziekenhuis, het adres van het ziekenhuis is: Laan van de heelende meesters….

 61. Jan
  / Antwoord

  Ik ben geboren in de Eendekotsweg en heb er mijn hele jeugd doorgebracht. De mooiste weg van Gapinge. Toen ik na mijn opleiding ging werken en verhuisde naar het Gooi, moest ik als er naar mijn geboorteadres of het adres van mijn ouders werd gevraag mijn straatnaam 2, 3, soms wel 4 keer herhalen, en natuurlijk elke keer uitleggen dat hier kots meervoud is van kot. Het leuke was wel dat veel mensen mij later nog wisten te vertellen in welke straat ik geboren ben.

  • Claudia
   / Antwoord

   Kots is meervoud van kot? Zou het niet eerder de tussen-s zijn?

 62. Nico Egbers
  / Antwoord

  De Onkelboerensteeg in Amsterdam, dat vond ik zó’n mooie naam dat die maar eens nagezocht heb.

 63. Nico Egbers
  / Antwoord

  De Onkelboerensteeg in Amsterdam, dat vond ik zo’n wonderlijke naam dat ik het wel moest uitzoeken waar die vandaan kwam.

 64. Michiels
  / Antwoord

  Toen we vier jaar geleden verhuisden naar de Arnold Kaldenbachstraat. En mijn dochter er steevast Arnold Kakkenbachstraat van maakte. Ik moest er steeds om lachen en het vaak verbeteren.

 65. Gans
  / Antwoord

  De Oude Kijk in ‘t Jatstraat, ook in Groningen. Een naam die is afgeleid van een tekst op een gevelsteen en het woord ‘jatt’ (= straatje, steegje). Whatever, het is gewoon een naam die klinkt als een klok, als een oude sixwordstory – zeker in het Gronings (Olde Kiek int Jatstroat). [Vergeef mij de schrijfwijze.] En in de straat zit/zat Slagerij Bakker waar menig slaperige student een halfje bruin bestelde … Onvergetelijk. 😀

  • Gans
   / Antwoord

   Excuses voor het twee keer plaatsen. Eentje mag er weg. 😉

 66. Gans
  / Antwoord

  De Oude Kijk in ‘t Jatstraat, ook in Groningen. Een naam die is afgeleid van een tekst op een gevelsteen en het woord ‘jatt’ (= straatje, steegje). Whatever, het is gewoon een naam die klinkt als een klok, als een oude sixwordstory – zeker in het Gronings (Olde Kiek int Jatstraot). [Vergeef mij de schrijfwijze.] En in de straat zit/zat Slagerij Bakker waar menig slaperige student een halfje bruin bestelde … Onvergetelijk. 😀

 67. Naomi Berkelmans
  / Antwoord

  Bontekoestraat in Breda! Laat mij altijd toch even lachen als ik in de bus zit, vooral omdat de omroepster het zo lollig uitspreekt 🙂

 68. Monieke
  / Antwoord

  Hier in Enkhuizen heb je veel rare straatnamen, Tussen Hel en Vagevuur, Apenspel, Drie Groene Eikels vind ik toch wel de grappigste, net als De Drie Zalmen. En dan staat in het wapen van Enkhuizen Drie Haringen. Ze hebben vast wat met Drie hier.
  Leuk dat je een boek kan winnen met straatnamen en over de herkomst er van.
  Leuk ook van iemand met een taalvoutje in zijn eigen naam. René Dings zal wel Dingen moeten zijn. (flauw) 😜

 69. Martin B.
  / Antwoord

  JAN WORST PAADJE (Rotterdam)

 70. Vincent
  / Antwoord

  In Nijmegen ligt de Fort Kijk In De Potstraat. De huizen in die straat zijn begin vorige eeuw gebouwd. Ik zag daarom altijd een tafereel uit die tijd voor me, waarin een gezin zich over een grote pan buigt (“Vort, kijk eens in de pot! Is er nog wat te eten?”).

 71. O. van Gent
  / Antwoord

  Ajaxstraat in Rotterdam of Sesamstraat in Almere 🙂

 72. Bas
  / Antwoord

  De moerasandijviestraat in Emmeloord heeft mij altijd gefascineerd. Een straatnaam die mooi is door zijn lelijkheid.

 73. Sanne Klaassen
  / Antwoord

  Doolhof in Enschede! De weg zelf heeft slechts 1 bocht, dus het einde is al snel in zicht.

 74. Monique
  / Antwoord

  De Leon Biessenstraat in Heerlen. Een van mijn collega’s draagt dezelfde naam en woont ook nog eens in Heerlen! Heel bijzonder vind ik dat.

 75. Myriam Boelhouwer
  / Antwoord

  En nog een. Op vakantie in Limburg reed mijn moeder door een dorpje dat “De Bush” (of anders gespeld) als bijnaam had. Middenin dat dorpje liep de Naamloze Weg. Toen zei ze: “Het is te hopen dat we nu geen pech krijgen, want als we de wegenwacht bellen en zeggen dat we op de Naamloze Weg in De Bush staan nemen ze ons niet serieus.”

 76. Myriam Boelhouwer
  / Antwoord

  Bij ons in Spijkenisse heb je de Baarsweg. Helaas staat het nooit lang op het bordje want iedere keer als de gemeente de B heeft hersteld, krast een lolbroek hem weer weg. Aarsweg…

 77. Bob Hogervorst
  / Antwoord

  Ooit gooide ik lopend in de biesbosch met mijn ouders en zusje een tak weg uit verveling. De tak raakte mijn zusje in haar gezicht. Het verdriet duurde maar kort, want 2 minuten later passeerden we het straatnaabord: Bekramming.

 78. / Antwoord

  De Stampioenstraat. Daar woonden opa en oma.Het was altijd een feest om vanuit Rotterdam-Centrum naar de Stampioenstraat op Rotterdam-Zuid te lopen. Zodra ik de naam van de straat hoor zie ik beelden van mijn logeerpartijen in de zomer, op de hoek van de straat wachten tot opa uit zijn werk kwam en hij begon te zwaaien zodra hij mij zag. De Stampioenstraat hoort bij mij, al kom ik van de rechtermaasoever en ligt de straat aan de overkant van de rivier.

 79. Yvette
  / Antwoord

  Ik ben zeer gecharmeerd van de ‘Onbekende gracht’ in Amsterdam, die blijkbaar toch bekend is om die naam en een straatnaambordje verdiende! Mooie tegenstelling in de straatnaam zelf.

 80. Ronald Vermeulen
  / Antwoord

  DE Blindenliedengasthuissteeg in Dordrecht. Ongelooflijk lange naam voor een buitensporig klein straatje. Maar ja daar is/was het ook een steeg voor.

 81. Bart
  / Antwoord

  Het Willy Dobbeplantsoen in Olst. In de succesvolle VPRO-series De Lachende Scheerkwast en Op Zoek Naar Jolanda kwam dit studio-plantsoen regelmatig voor, totdat in 1997 een heldere geest bedacht dit tot werkelijkheid te maken. Het plantsoen is identiek aan de televisie-versie, dus met twee witte bankjes, een beukenheg een een herenrijwiel. Wim T. Schippers en Willy Dobbe waren bij de opening aanwezig, de burgemeester, een koor, helemaal compleet.

 82. Melissa
  / Antwoord

  ‘Onder Langs’ in Lochem. Gelegen naast plaatsen als Klein Dochteren, Groot Dochteren, Armhoede en Zwiep. Zelf woon ik in Enter, naast Rectum.
  Ik vind plaatsnamen erg leuk, maar iemand de weg wijzen en moeten zeggen dat ze ‘via Onder Langs’ moeten rijden, is ook erg leuk!

 83. Cora Buirma
  / Antwoord

  Vorig jaar in Denemarken aan het fietsen. Over de Pilemosevej….. Nederlandse betekenis maar niet verteld aan de lokalen. 😂😂

 84. Nienke Oudbier-Wiarda
  / Antwoord

  Stokebrand. Dat betekent armoedzaaier, maar in dit geval is de ‘straat'(’70-ger jaren doolhof) vernoemd naar een boerderij die eigenlijk de Stakebrand heette. Dat is later verbasterd tot Stokebrand

 85. W. R. Hut
  / Antwoord

  Dochters spelen op typemachine: Jan van Gal&straat. René weet wel waar.

 86. Lydia
  / Antwoord

  Hemeltje in Enkhuizen. Het lijkt me erg grappig als je daar woont en moet zeggen: Ik woon in het Hemeltje.

 87. Lydia
  / Antwoord

  Hemeltje in Enkhuizen. Het lijkt me erg grappig als ze zou moeten zeggen: Ik woon aan het Hemeltje.

 88. Ivo
  / Antwoord

  in Enkhuizen hebben ze een paar leuke namen. Hoerenjacht en ‘Tussen hel en vagevuur’ zijn dan toch wel de favoriete namen..

 89. Peter Koers
  / Antwoord

  Om in de stad Groningen te blijven. De Tingtangstraat. Een straatje van niks, waarschijnlijk zelfs zonder huisnummers. Genoemd naar het geluid van een kleine scheepsbel.

 90. Alexandra
  / Antwoord

  De Helstraat, de straat waar deze mee kruist is de Hemelstaat. Weet wel in welke straat ik liever zou wonen.

 91. Rick
  / Antwoord

  Eendekotsweg in Gapinge. Schijnt het meervoud van eendekot te zijn.

 92. Linda van Dongen
  / Antwoord

  In Gorinchem heb je een complete Annie M.G. Schmidt -wijk met straten zoals: Abeltje, Jip en Janneke….maar ik vind het echt hilarisch als mensen zeggen dat ze wonen op: Schaap Veronica.

 93. Joukje
  / Antwoord

  Of de Keuningsweg in Keuningswijk van volgens mij het dorpje de Wilp op de grens van Groningen en Friesland. Omdat mijn achternaam Keuning is 🙂

 94. Joukje
  / Antwoord

  Ik vind de Boschdijk in Eindhoven bijzonder. Elke keer als ik met mijn oma een stukje ga fietsen moeten we langs die weg om verder te kunnen. En het wakkert mijn heimwee naar Brabant aan 🙂

 95. Lucia
  / Antwoord

  Van de week zag ik in Den Haag ineens de straat ‘Apendans’. Op de site van René vertelt hij zelf ook over deze straatnaam. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de betekenis!

 96. Lucia
  / Antwoord

  Van de week zag ik ineens in Den Haag de ‘Apendans’, nu zag ik op de website van René dat hij dit ook benoemd in het boek. Ik ben dan ook erg benieuwd waar dit vandaan komt!

 97. B. van den Heuvel
  / Antwoord

  ‘Tussen Hel en Vagevuur’ in Enkhuizen. Een prachtige naam. ‘Waar woon jij?’ ‘Oh, tussen hel en vagevuur.’ Wat is er trouwens tussen hel en vagevuur? Niets toch? Zoveel mysterie rondom deze straat!

 98. floriade
  / Antwoord

  Hardebollenstraat in Utrecht, waar de dames achter het raam zaten.

 99. Klaas Zwaan
  / Antwoord

  Hellingspad, de straat waar ik woon. Mét een s., die ontbreekt in andere plaatsen in de Nederlandse of de Friese variant (Hellingpaed). Een straat die aan het begin afloopt of aan het einde omhoog gaat met een hellingspercentage van 20%. En waar voorheen de scheepswerf, de helling te vinden was. Een korte straat die soms door bezorgers en collectanten wordt vergeten of dubbel wordt aangedaan.
  Enfin. Het Hellingspad. Mijn straat.

 100. Anna s.
  / Antwoord

  Sesamstraat bij ons in almere, mijn zoontje moet altijd hard lachen.
  Sesamstraat is in de kruidenwijk, waar Alle straten en kruidennaam hebben.
  Sowieso is Almere verbazingwekkend ingedeeld, elke wijk heeft een thema, waarnaar alle straten zijn genoemd.
  Kruidenwijk heeft nog vrij normale straatnamen, maar denk aan literatuurwijk, verzetsheldenbuurt of stripheldenwijk. De meest moeilijke namen soms.

 101. Laura
  / Antwoord

  Tingtangstraatje in Groningen, is mij ooit eens aangewezen door m’n vader vanwege de bijzondere naam, nu moet ik er altijd even naar kijken als ik er lang loop.

 102. Tineke
  / Antwoord

  De Haegedoren-laan vind ik wel fijn want die lijkt wel heel erg op mijn achternaam:Haagdorens

 103. Marike
  / Antwoord

  De Ajaxlaan in Eindhoven vind ik toch altijd een bijzondere keuze…

 104. Martijn
  / Antwoord

  Sander, De Kleine Butjesstraat is idd een leuke. De mijne is wat minder grappig, veel besproken in de regionale media. Want hoe spel je Peterspèèjke als je in het mooie Valkenswaard (NBr) woont. Waarbij Peters de achternaam is van mijn moeders kant en dat andere Brabants voor paadje.

 105. Ad Boomer
  / Antwoord

  Zowel in Arnhem als in Eindhoven heb je een ‘kutstraat’.
  Niet zomaar een lullig straatje, maar van flinke proporties.
  Even googlen en je krijgt een duidelijke plattegrond.
  Waarom ik deze straat in het zonnetje wil zetten? Tja…

 106. Sjoerd
  / Antwoord

  Dat is de Gele Plasstraat in Paal, België. De Belgen zijn in mijn ogen leider op het gebied van aparte straatnamen. De Gele Plasstraat heet zo omdat het na regenval lijkt alsof er, tja, gele plas ligt.

 107. Sjoerd
  / Antwoord

  Dat is voor mij de: Gele Plasstraat in Paal, België. In mijn ogen zijn de Belgen meester in aparte straatnamen.
  De Gele Plasstraat heet zo, omdat het na regenval lijkt alsof er, tja, gele plas ligt.

 108. Annet
  / Antwoord

  In Hattem heb je de Hendrikjesweg. Dat zou de voornaam zijn van de vrouw die eigenares was van het stuk grond waarop de woonwijk is gebouwd.

 109. Phil
  / Antwoord

  Ik vindt de Vergeet-mij-nietstraat in Rotterdam mooi.

 110. Lianne
  / Antwoord

  Het Gebed Zonder End in Amsterdam! Een heerlijk steegje waar café Zeppos, ons studentenkroegje, aan gelegen is. Telkens als ik het adres doorgaf aan medestudenten, docenten of andere bezoekers dachten zij dat ik al wat drankjes te veel op had 🙂

 111. Benthe ter Telgte
  / Antwoord

  De korte ademhalingssteeg in Zwolle.
  Als kind intrigeerde mij deze naam al, wie heeft het deze naam gegeven en waarom? Hele theorieën verzon ik.

 112. Henk Bakker
  / Antwoord

  In Rotterdam is een Millinxstraat. Ik heb de betekenis ervan nog niet gelezen. Weet U het?

 113. Sigrid Bom
  / Antwoord

  De man van een vriendin woonde vroeger op de ‘Tuin van Bier’ in Moordrecht. Die straatnaam hoef je volgens mij altijd maar één keer te noemen, want zoiets blijft bij iedereen hangen. Ook heb ik mij lang afgevraagd hoe de President Kennedylaan in Amsterdam oorspronkelijk heette, aangezien Kennedy veel later president was dan de straat oud is. Wikipedia bood uitsluitsel: https://nl.wikipedia.org/wiki/President_Kennedylaan_(Amsterdam). Het is denk ik slechts een kwestie van tijd tot we de eerste Obamalaan/-straat/-kade/-weg/dijk kunnen verwachten…

 114. Eveline
  / Antwoord

  Mijn favoriete naam : Zevenenderdrift omdat het een oeroude originele naam is en nergens anders dan in Laren nh te vinden. Je mag raden op wel nummer ik werk?? Juist nummer 7.

 115. Tini
  / Antwoord

  Haaldersbroekerdwarsstraat. Een klein smal maar prachtig straatje met zo’n lange naam.

 116. Marjoline
  / Antwoord

  De Poepershoek, wil je een middag lachen ga dan met je taalvindingrijke kinderen naar De Poepershoek. Alle poep pies en plas grapjes komen langs. Daarna ben je voor weken klaar met deze grappen ;). Erg mooie omgeving ook trouwens…

 117. Marloes Aerts
  / Antwoord

  Ik moet altijd lachen om de straatnaam Crackstate hier in Eindhoven.

  • Ans
   / Antwoord

   zo heet het gemeente huis in Heerenveen….

 118. Marjoline
  / Antwoord

  De Poepershoek, ga er heen met je taalkundig rijke kinderen en je hebt een dag lol en spierpijn van het lachen!

 119. Joost
  / Antwoord

  De Hardebollenstraat in Utrecht. De naam en de functie van de straat hadden niet beter kunnen kloppen.

 120. Patrick Janssen
  / Antwoord

  Roodkapje in Eindhoven. Eigenlijk heeft de hele wijk sprookjesachtige straatnamen.

 121. Claudia van der Voort
  / Antwoord

  In Hazerswoude verbindt de Gemeneweg twee dorpskernen. Als kind dacht ik altijd dat die weg gemeen werd genoemd omdat er zoveel ongelukken gebeurden.

 122. / Antwoord

  De Boeslaan in Wageningen, tijdens mijn baantje als postbezorger. Het ligt wellicht aan mijn generatie, maar je zou de naam verwachten in de kinderheldenbuurt (Wageningen heeft gewoon een Pad van Abeltje, Pad van Arendsoog en – jawel – Laantje van het Schaap Veronica).

  De waarheid achter de naam is uiteraard anders, en veel minder vrolijk: iets met de oorlog. De beste man kon er ook niets aan doen dat veertig jaar later een stripheld precies zo zou heten natuurlijk…..

 123. m.j.ten hengel
  / Antwoord

  De Warretjes. In kapelle zeeland……allemaal verwarde mensen?? Of de straat te ingewikkeld?

 124. Jan ten Bokum
  / Antwoord

  Witvrouwenbergweg te Someren.
  Steeds denk ik waar komt dit vandaan. Waren het witte wijfen in het toenmalige veen? En waar slaat berg dan op?
  Intrigerend, steeds weer.

 125. Klaas Zwaan
  / Antwoord

  Hellingspad, de straat waar ik woon. Mét een s., die ontbreekt in andere plaatsen in de Nederlandse of de Friese variant (Hellingpaed). Een straat die aan het begin afloopt of aan het einde omhoog gaat met een hellingspercentage van 20%. En waar voorheen de scheepswerf, de helling te vinden was. Een korte straat die soms door bezorgers en collectanten wordt vergeten of dubbel wordt aangedaan.
  Enfin. Hellingspad. Mijn straat.

 126. Erik
  / Antwoord

  Fort kijk in de potstraat in Nijmegen. Kan me er geen voorstelling van maken. Het blijft me maar intrigeren waar deze naam vandaan komt.

  • Yvette
   / Antwoord

   Ik heb me ook vaak afgevraagd waar de naam vandaan komt, ik stel me een fort met de naam ‘Kijk in de pot’ voor, maar of dat waar is….

 127. Ineke van der Kooij
  / Antwoord

  Ook ik ben gefascineerd door straatnamen.
  Stil gezicht (Delft) zou ik graag willen weten.
  Grappig vind ik ook de straatnaam Siberië in Delft.
  Niet Siberiëweg of -straat o.i.d. maar: Waar woon je? Siberië. Nou lekker dan.
  Zelf heb ik de afgelopen jaren op het Vrouwenrecht gewoond.
  Deed mijn geëmancipeerde inborst goed.

 128. Izak Vermaat
  / Antwoord

  De Straatweg is een van de vreemdste straatnamen. Straat = weg, dus is dubbelop. Je kunt het ook opvatten als: de straat is weg, dus is er niet meer. Dus zijn het 0, 1 en 2 straten tegelijk.

 129. suus
  / Antwoord

  Nude in gelderland

 130. Vera de boer
  / Antwoord

  De marsstraat, ligt tussen allemaal andere planeten maar hij zou toch ook gwn tussen de twixstraat en de snickerstraat kunnen liggen?😂

 131. rob
  / Antwoord

  de Lijkweg in Groessen zie dan in mijn hoofd 2 begrafenisondernemers lopen en dan tegen elkaar zo van tja lijk is weg en nu

 132. Hans
  / Antwoord

  De IJselstraat (Inderdaad met één s) in de rivierenbuurt in Assen. Ik heb me altijd al afgevraagd welke rivier dat is.

 133. Bianca van Rossum
  / Antwoord

  De ‘Tweevoetjesweg’ in Bilzen (België), omdat ik die met een Belgisch accent zo schattig vind klinken. Amai, dat lijkt me een toffe straat!

 134. Agnes Eisses
  / Antwoord

  Weg van ongenade

  Deze weg ligt in de Noordoostpolder bij het dorp Creil. De naam sprak altijd erg tot mijn verbeelding. Je zou er maar wonen…
  Later las ik dat de weg genoemd is naar het Woud van ongenade dat gelegen was op de bodem van het huisige IJsselmeer. Er werd gejaagd door Floris de vijfde en zijn jachthonden. In Creil vind je ook nog straten die naar deze graaf en zijn jachthonden zijn genoemd…

 135. Jens Bossaert
  / Antwoord

  Wij hebben enkele jaren in de Vuilewaasstraat in Beselare gewoond. Kun je je de hilariteit voorstellen toen we van enkele familieleden kerstkaartjes toegestuurd kregen naar de “Vuilewasdraadstraat” 🙂

 136. Margje
  / Antwoord

  Dubbeleworststeeg (ja, zonder spatie) in Amsterdam. Geen idee waar dit vandaan komt. En natuurlijk de Vette Knol in Enkhuizen.

 137. / Antwoord

  “De Kleine Kampen” – Leuke speling van mijn lengte met mijn achternaam

  Verder moet ik altijd gniffelen bij extreem lange straatnamen of namen met een nummer erin. Ik weet hoe verschrikkelijk het moet zijn die steeds in te voeren. En in vaak te horen krijgen dat het niet past of een nummer bevat wat niet mag.

 138. Jack Voncken
  / Antwoord

  Ik woonde in mijn jeugd in Heerlen in de straat “In de Stack” (als je stack als Enegsl opvat, woonden we toen “In de Stapel”.
  Voorde familie die ons met Kerst en oud en nieuw en verjaardagen kaartjes stuurden, was die naam een flinke klus: allerhande varianten zijn voorbij gekomen. Zoals “Op de Stack”, “Naast de Stack”, “Voor de Stack”, “Achter de Stack” en “Stackstraat”. Zolang er “Stack” met “ck” in stond, kwam het altijd aan (nog voor de invoering van de postcode. Er is denk ik in heel Nederland geen enkele straat die een vergelijkbare naam heeft. Waar de naam vandaan komt? Vroeger waren er tuinen, en stonden er bonestaken.

  • Jack Voncken
   / Antwoord

   Sorry voor de typefoutjes… Ik klikte te snel op “plaatsen”.

 139. Denny
  / Antwoord

  De Apendans in Den Haag Centrum, daar word je toch gewoon vrolijk van!

 140. Egbert van der Aa
  / Antwoord

  De Ajaxlaan in Eindhoven. Als ik door deze straat fiets krijg ik altijd jeuk. Het voelt dan vrij ongemakkelijk.

 141. Renée
  / Antwoord

  Grote Kamp. Daar wonen wij. Mijn zoontje (7) moest voor school opzoeken waar zijn straatnaam vandaan komt. Er was he-le-maal niks over te vinden. Ook zijn veel mensen nog weleens verbaasd dat het een gewone woonwijk betreft, en niet het kamp.

 142. W.A. Smits
  / Antwoord

  Ik woon aan de Kleine Buitenom. Dat heb ik altijd bijznder gevonden. Niet alleen omdat er maar een paar huizen staan, maar vooral omdat het “het kleine stukje buitenom” betekende in de middeleeuwen, van de ene stadspoort naar de andere! Het Groote Buitenom is helaas vernoemd, maar dat bestond ook.

 143. Mieke ter Voert
  / Antwoord

  Het Zuiderkruis in Ulft!
  Daar ben ik opgegroeid en mijn ouders gaan binnenkort de grote stap zetten en dit -voor hen te grote- gezinshuis omruilen voor een prachtig nieuwbouwappartement.
  De mooie herinneringen zijn blijvend.

 144. Ans
  / Antwoord

  Eigenlijk niet één straat, maar een hele buurt in Franeker; Witzens. Daar hebben de straten fantasie watervogelnamen, bedacht door schoolkinderen van Franeker (met nog ongeremde fantasie😊) zoals de straten Waloen(?), Watersnater, Maanvogel of mijn favoriet; Schepsnavel.

 145. Sander
  / Antwoord

  De Kleine Butjesstraat in Groningen,ik schiet altijd in de lach bij deze straatnaam.
  Dus ben je down ,ga naar Groningen op zoek naar deze straat.

  • Sebastiaan
   / Antwoord

   Je haalt me de woorden uit de mond. Ik ging vroeger naar het kinderdagverblijf “Lutje Butje” en de basisschool in de Butjesstraat. Mij werd verteld dat de voorganger van mijn basisschool een school voor moeilijk opvoedbare kinderen was, waardoor ‘butje’ in het Gronings vrij vertaald ‘oen’ of ‘sul’ betekende. ‘Lutje Butje’ is dus een klein sulletje.

   Je kan begrijpen dat mijn basisschoolgenootjes en ik door andere kinderen met veel plezier ‘butjes’ genoemd werden. Ik ga nog steeds met een glimlach door de straat heen als ik weer terug in Groningen ben.

   • Martijn
    / Antwoord

    Top leuke hetinneringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De leukste voutjes »

Taalvoutjes-hebbedingen »