Boekrecensie: Make that the cat wise

Make that the cat wise

Make that the cat wise

Met Louis van Gaal aan het roer bij voetbalclub Manchester United, maakte het stonecoalenenglish – oftewel ‘steenkolenengels’ – een heuse comeback in Nederland. Van Gaals persconferenties worden in het weekend uitgezonden, puur ter vermaak. Zijn slechte Engelse woordenschat maken zijn antwoorden aan de hijgerige Engelse pers vaak erg leuk.

Door Ivar Bos

Wie niet genoeg kan krijgen van het Engels van Van Gaal heeft nu de mogelijkheid om zich eens lekker te verdiepen in het stonecoalenenglish. Het boek ‘Make that the cat wise’ is een humoristisch naslagwerk voor de liefhebber van het Engels met een Nederlands tintje. De makers – het duo Jacob & Haver – lichten in hun boekje de hele maatschappij door. Zo komt het stonecoalenenglish aan bod in dierennamen (arrowpoisonfrog – pijlgifkikker), banen (inbetweenperson – tussenpersoon), tv-programma’s voor kinderen (Villa Behindwork – Villa Achterwerk) en Nederlandse en Vlaamse plaatsnamen (Whitemountains – Blankenbergen).

Enkele geniaal vertaalde woorden vanuit het Nederlands deel ik graag met je:

  • stofzuigerslang – dustsuckersnake
  • spekglad – baconslippery
  • hartstilstand – heartsilentstand
  • wentelteefjes – turningbitches
  • Hoogezand-Sappemeer – Highsand-Juicylake

De foto’s in het boek lijken een samenraapsel van zoete advertenties uit Amerika, afgewisseld met hier en daar een foto uit Nederland. Op de foto’s zijn alledaagse situaties afgebeeld waarop een tekstballon is toegevoegd met een stonecoalenenglish uitspraak. In een restaurant – “I want stickbread with herbbutter foroff”. Een koppel loopt op straat op een regenachtige dag. De vrouw zegt: “It’s raining blowjobsteals!”, waarop de man reageert met: “Are you from sugar or something?”

Dit boek is uitermate geschikt voor het toilet, je giert met volle kracht door de pagina’s heen, de een nog hilarischer dan de andere. Compleet melig besef je dat je al te lang op de pot zit, omdat je maar door blijft bladeren.

Is dit boek geschikt voor jou?

JA: Is lachen belangrijk in jouw leven en ben je met woordgrappen opgevoed? Dit boek is het ideale vermaak voor als je op de wc zit, in de trein of gewoon een avondje lui op de bank. Plezier gegarandeerd.

NEE: Ben je een Engelse puritein en gruwel je van elke verandering en fout binnen de taal, lees dit boekje dan vooral niet! Voorkom onnodige irritatie die kan leiden tot een extremistische vorm waarbij je mensen die de fouten begaan het liefst zou willen overgieten met een stevig kopje Engelse thee.

 

Auteurs: Jacob & Haver
Uitgeverij: BBNC Uitgevers
Jaar: 2013
Aantal pagina’s: 144

Column

Column: de taal van Masterchef Nederland

Column: de taal van Masterchef Nederland

Voor de gemiddelde taalliefhebber is het gemiddelde reality-tv-programma een avontuur; je wordt vaak heen en weer geslingerd tussen briljante taalvondsten en ui...


Boekrecensie

Boekrecensie: Meester Mark rekent het goed

Boekrecensie: Meester Mark rekent het goed

Kinderen vertellen altijd de waarheid. Ze nemen geen blad voor de mond, zeggen alles wat in ze opkomt, verhaspelen spreekwoorden en bedenken nieuwe woorden waar...


Column

Column: Miauwvoutjes

Column: Miauwvoutjes

Foto: met dank aan Arjen Lubach Katten kunnen niet praten. Dat is misschien maar goed ook: ze zouden waarschijnlijk voortdurend betogen afsteken over de onzin v...