Column: Mensch, erger je!

Mensch, erger je!

Gisteren schrik ik me rot! Ik zoek overal, maar kan hem nergens vinden. Iemand heeft hem gestolen. De verleden tijd. Ik vind het al zo gek dat iedereen zo raar praat op de tv: “Vorige week dinsdag wordt Henk wakker van wat lawaai buiten, al snel merkt hij dat zijn auto weg is.” Maar gisteren begrijp ik het. Hij is weg. Vorige week ligt hij nog in de keukenla naast de overtreffende trap, die trouwens ook onvindbaar is. Vandaar dat ik nu steeds ‘de meest irritante’, ‘de meest gevaarlijke’, ‘de meest idiote’ en ‘de meest domme’ hoor. En dat is ook vervelend, maar de verleden tijd mis ik toch het meest erg.

Corné Ouburg

 

Door: Corné Ouburg

 

En ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik dat niet leuk vind. Moet ik dat heel eerlijk zeggen? Van wie in godsnaam?! Waarom moet iedereen opeens dingen heel eerlijk zeggen tegenwoordig? Alsof we vroeger nooit eerlijk waren … Hee, daar is-ie weer, de verleden tijd. Gelukkig maar, ik begon het al een beetje zat te worden, bij wijze van. Bij wijze van … Ook zo’n kreet die je steeds vaker hoort. “Bij wijze van wat?”, wil ik dan steeds vragen. “Van spreken, meneer.” “O, dan is het goed.”

Ik kan mij heerlijk zitten ergeren aan dit soort taalvoutjes, terwijl veel andere mensen zich tegenwoordig ook irriteren. Maar ik niet, ik erger me nog ouderwets. Heerlijk. Bijvoorbeeld aan ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord, of andersom (hun moeten niet aan me fiets komen), stammen plus een ‘d’ (jawel, dat gebeurd!) en voltooide deelwoorden met een ‘t’. Aan architecten die hun eigen naam niet kunnen schrijven (dit pand is gebouwd door ‘Die en Die Architekten’). (Bovendien, architecten bouwen niets, architecten tekenen, bouwvakkers bouwen. Maar dit geheel terzijde. Daarom stond het ook tussen haakjes.)

Ben ik dan een taalvirtuoos? Niet bepaald; ik ben in 1984 afgestudeerd aan de MAVO met een 7,1 voor Nederlandsch (zo heette dat toen nog, geloof ik). Dus waarschijnlijk heb ik in deze column enorm veel dingen taalkundig zitten verklooien, omdat deze mij boven de pet gaan. Geeft niets, dan kunt u zich ook fijn ergeren. Geniet ervan!

Meer lezen van Corné Ouburg? Hij schreef voor ons al eerder een column, over rollen. Zijn andere columns vind je op zijn website, burugo.nl

Video

Video: Word Crimes

Video: Word Crimes

Ook in taal kun je overtredingen begaan. Bekijk deze video over ‘word crimes’ maar eens!...


Boekrecensie

Boekrecensie: Waar komt suikerspin vandaan?

Boekrecensie: Waar komt suikerspin vandaan?

Verander nooit een succesvolle formule, zullen de makers van het boek Waar komt suikerspin vandaan? (2017) hebben gedacht. Voor de derde keer hebben het Institu...