Column: Dure woorden

“Hey!”
“Hoe is ‘t?”
“Goed, en met u?”
“Bwa, ça va.”
Stilte … We kennen allemaal wel dat soort gesprekken, waarbij in twee richtingen hetzelfde gezegd wordt en tegelijk ook niets.

Door: Nans van Herck

Zo begon het ook vandaag toen ik een lagereschooljuf van Femke tegen het lijf liep. Alleen voegde zij eraan toe: “En met Femke? Hoe oud is die nu? Amai, 23 al?” Grote ogen van verbazing, maar het is dan ook al een hele tijd geleden dat juf en kind elkaar gezien hebben. “Ja, ja,” vulde ik aan, “ze worden groot, hè? Femke gaat al werken en woont al samen.” Genoeg om het gesprek op gang te brengen.

Welke job ze dan deed? “Ah, ze werkt als P.A. …” Vragende ogen. “Personal assistant. Ja, zo noemen ze dat tegenwoordig.” En waar? “In een advocatenkantoor in Brussel.” Verbaasde ogen, wellicht omdat Femke en advocaten een associatie is die je niet spontaan zou maken. Of dat dan meeviel? “Ja, ze doet het heel graag, maar ze heeft het wel getroffen met de afdeling waar ze terechtgekomen is, denk ik. Ze houdt zich vooral bezig met intellectual property en public law.” Waarna ik uiteraard ook weer een verklaring moest geven. “Enfin, toch wel de leukere onderdelen van recht”, besloot ik.

Of ze dan rechten gestudeerd had? “Nee, intercultural relations management.” Alweer een vragende blik en begrijpelijk, want wie kan dat nog volgen? Terwijl ik eigenlijk trots op mijn dochter had moeten zijn, begon ik me stilaan te schamen voor mijn eigen snobistische taalgebruik. Dus ging ik het wat minimaliseren: “Dat is een beetje als secretariaat-talen, zoals ik destijds gedaan heb, maar dan meer taalgericht en doorweven met wat public relations en marketing.” Daar hadden we het weer! “Dus eigenlijk een richting waarmee je alle kanten uit kunt.”

Op dat moment werd de juf afgeleid en viel het gesprek stil. En weet je wat? Ik ben best wel trots op mijn dochter. Met of zonder dure woorden.

Wil je zelf je column terugzien op onze site? Stuur je column in.

Bewaren

Bewaren


Lees ook »

6 reacties op Column: Dure woorden

 1. Ruud Thijssen
  / Antwoord

  “Bwa, ça va.” ???

  Het is lang geleden dat ik Franse les op school heb gehad,
  maar het is “Bien, ça va.”

 2. / Antwoord

  Wat een mooi verhaal. Alhoewel we allemaal zijn opgegroeid met Jip en Janneke en Floddertje, vanlt het ons zwaar om de taal uit onze jeugd te bezigen. Laten we bewust blijven en steeds weer proberen Nederlands te sprken en schrijven.

 3. Jan
  / Antwoord

  Lagere schooljuf? Altijd leuk om taalcolumns op taalfouten te controleren.

  • Nans Van Herck
   / Antwoord

   Klopt, Jan, ik zag het ook toen hij hier verscheen. Altijd leuk om andere taalfanaten tegen het lijf te lopen 🙂

  • Lydia
   / Antwoord

   Het is geschreven door een moeder die de vroegere juf van haar dochter tegen het lijf loopt.. dus niet geschreven door de juf zelf. Maar nog steeds wel leuk om taalcolumns op taalfouten te controleren en om andere taalfanaten tegen het lijf te lopen.

 4. J
  / Antwoord

  Lagere schooljuf? Altijd leuk om columns op taalfouten te controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De leukste voutjes »

Taalvoutjes-hebbedingen »