Column: Van examens krijg je uitslag

Morgen krijgt ze uitslag. Geen bultjes of vlekken, nee, ze krijgt te horen of ze geslaagd is. Haar moeder houdt nog wel een slag om de arm, maar heeft goede hoop. “Aan de voorbereiding zal het niet liggen. Ze had de slag gauw te pakken, met dat hele studeergedoe.” Vol trots: “Ja, mijn dochter kan wel leren, ze had op haar typediploma wel vierhonderd aanslagen per minuut.” Ook vertelt ze dat die examenweken wel een aanslag waren op haar nachtrust. “Ik heb slaappilletjes van de dokter gekregen, maar het duurde even voordat die behandeling aansloeg.”

Door Chris Winters

“Gelukkig slaat mijn dochter binnenkort een andere weg in, dan is dit hele gebeuren ook weer over.” De moeder vertelt dat haar dochter een aanbod kreeg van een modeketen, maar dat heeft ze afgeslagen. Nu gaat ze iets heel anders doen. Ze gaat bij de politie: boeven vangen en aanslagen voorkomen.

Examenuitslag bestaat niet uit bultjes of paarse vlekken. Als die uitslag positief is, ben je geslaagd en niet ziek. Slagen betekent niet dat je gewond raakt. En als je dan geslaagd bent, ben je dan een slager? En als je zakt, ben je dan afgeslagen? In ieder geval ben je dan aangeslagen. ‘Aanslag’ is niet het tegenovergestelde van ‘uitslag’. ‘Aanslag’ is ook geen mep op een knop waardoor de boel aangaat, hoewel het in praktijk dat juist wel zo kan zijn. ‘Vierhonderd aanslagen per minuut’ is dan weer positief, terwijl ‘drie aanslagen in een week’ negatief wordt opgevat. ‘Afslag’ is trouwens ook niet tegenovergesteld aan ‘opslag’. Bij een visafslag ligt voor korte tijd toch best veel vis opgeslagen. Als de auto afslaat, krijg je hem niet aan door erop te slaan.

Zo ver is het nog niet. Met een slag om de arm, hopend op een positieve uitslag. Om vervolgens aanbod voor saai werk af te slaan en opslag te vragen.Ben jij ook een kunstenaar met woorden en wil je jouw taaloverdenkingen graag hier gepubliceerd zien? Stuur dan jouw column in en maak kans op een mooi Taalvoutjes-pakket!


Lees ook »

5 reacties op Column: Van examens krijg je uitslag

 1. Jan Broeks
  / Antwoord

  En als je de omleiding volgt had je daarvoor dan de leiding?

 2. Arthur
  / Antwoord

  Ze zal vast een enige meid zijn, maar vast niet de enigste, want dat is mijn vrouw 😉

 3. Nerdalert
  / Antwoord

  Eigenlijk hoort er nog achteraan; En elk jaar belastingaangifte doen waardoor belasting aanslag kan krijgen…

 4. Ron Mikkenie
  / Antwoord

  … en als dat je rijexamen was, dan…

 5. Ron Mikkenie
  / Antwoord

  Als de auto afslaat, krijg je hem niet aan door erop te slaan, maar gaat de auto gewoon naar links of rechts 😉 En ja, daar kun je natuurlijk de opslag inrijden. Of de afslag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De leukste voutjes »