Boekrecensie: Babel

Taaljournalist Gaston Dorren schreef een boek over de twintig reuzentalen van de wereld. Engels, Frans, Duits … met die talen kunnen we in Nederland vrij redelijk uit de voeten. Maar ook Tamil, Perzisch en Swahili hebben een plaats in dit boek als drie van de machtigste talen ter wereld. Voor ieder wat wils!

Door Fieke van der Perk

De talen die Dorren in Babel beschrijft, worden bij elkaar opgeteld door ruim driekwart van de wereldbevolking gesproken. Als je Engels, Mandarijn, Spaans en Hindi-Urdu spreekt, kun je je vrijwel overal ter wereld redden, zo leren we. Dit soort leuke en interessante feitjes in het boek maken je nieuwsgierig om verder te lezen dan de inleiding.

Aan elke taal wordt één hoofdstuk gewijd en dus word je getrakteerd op maar liefst twintig hoofdstukken, plus een bonustekst. Ieder hoofdstuk trapt af met een aantal feiten: zo leer je hoeveel mensen de taal spreken, welk schrift gebruikt wordt en welke leenwoorden in het Nederlands voortkomen uit deze twintig meest gesproken talen. Zo weten wij inmiddels dat de woorden ‘mango’ en ‘kerrie’ zijn te herleiden tot Tamilsche woorden. De oplettende lezer merkt een paar hoofdstukken later op dat het woord ‘mango’ via het Portugees het Nederlands is binnengedrongen.

De schrijfstijl van Dorren is verfrissend. Het ene moment schrijft hij verhalend, het andere moment analyseert hij de taal grondig. Eén ding is echter wel constant: Dorrens passie voor taal klinkt door in elk hoofdstuk. Babel is een absolute aanrader voor de serieuze taalliefhebber!

Is dit boek iets voor jou?

JA: Als je een grote liefde hebt voor taal en meer talen dan het Nederlands interessant vindt, dan is dit boek echt iets voor jou!

NEE: Het boek bevat niet heel veel plaatjes. Als je meer een beelddenker dan een tekstdenker bent, kun je beter een ander boek kiezen.

Winnen!

We geven vijf exemplaren van Babel weg! Lees onderaan Dorrens column hoe je kans maakt.

Taalvoutjes-het boek 4

Gaston Dorren schreef eerder een column voor Taalvoutjes – het boek 4. Hij heeft nog veel boeken op zijn naam staan; lees ook onze boekrecensie over zijn boek ‘Lingua’.

Meer van Gaston Dorren lezen?

Column

Column: Taalvoutjes in voornamen

Column: Taalvoutjes in voornamen

De moeder van Keira Knightley had moeite met spellen, daarom heet de Britse actrice nu niet Kiera, zoals de bedoeling was. Zelfs in voornamen komen dus taalvout...


Woordweetje

Woordweetje: van lotje getikt

Woordweetje: van lotje getikt

Ben jij even van lotje getikt?! Het is een van die uitdrukkingen die je wellicht vaker gebruikt, maar waarbij je zelden stilstaat bij de betekenis. Want wie is ...


Boekrecensie

Boekrecensie: Taalkunstenaars – Diggy Dex

Boekrecensie: Taalkunstenaars – Diggy Dex

De nieuwe CD van je lievelingsartiest kopen, het boekje uit het doosje peuteren en de teksten meelezen tijdens het luisteren. En dan fantaseren waar en waarom d...


Column

Column: Bitterbal uit het moddervet

Column: Bitterbal uit het moddervet

Waarom heet een bitterbal ‘bitterbal’? Het is niet mijn favoriete snack, maar bitter kan ik hem niet noemen. In een kledingwinkel koop je kleding, maar wat koop...