Column: Afkickpoging

voute brief

“Vooruit. Ik zal het proberen. Geen voorruit hé, dat is wat anders. Haha! Oh, sorry. Ik begin nu, oké? Oké.

Door: Dion van Meel

Weet u wat het is? Ooit verbeterde ik iedereen. Ooit irriteerde ik me zo erg dat ik het niet kon laten om iemand te verbeteren, terwijl de inhoud eigenlijk meer belangrijker was. Ooit kon ik het niet laten om me familie, vrienden, trainers en docenten te verbeteren als hun een taalfout maakte. Ooit was ik een Taalnazi, maar nu niet meer. Ik ben er mee klaar. Ging er veel te vaak opletten. Luisterde alleen maar na de woorden die uit de mond van personen kwamen, maar niet naar wát die woorden dan samen betekende. Niet naar de daadwerkelijke inhoud. Ik luisterde, knikte in stemmend, maar baalde in stilte als ik geen taal fout kon ontdekken.

Wat ik nu doe? Ik slik gewoon een aantal keer, als iemand een taal fout maakt. Dan zit ik even aan mijn neus of hou ik mijn hand voor mijn mond als mijn hersens het tòch niet kunnen laten om mijn te laten spreken. En als het er dan perongeluk ietswat onduidelijk uit komt en de persoon die de fout maakt, vraagt: “Zei je iets?”, zeg ik: “Nee, er is niks.”

Nu laat ik ieder gewoon hun gang gaan als hun fouten maken. Nu reageer ik niet meer als het meisje die een fout heeft gemaakt niks in de gate heeft. Nu doe ik gewoon of er niks gebeurt is als iemand zich verspreekt en ga ik door met de leven. Ik wil mijn niet beter voordoen als de rest. Want we verstaan elkaar toch? Dát is het meest belangrijkst!

Mag ik asjeblieft stoppen, dokter? Het lukt me niet. Wat is dit voor behandeling?  Ik heb echt alles geprobeerd om ervan af te komen, alles gedaan wat u zei, maar dit doet zo’n pijn. En zeer. En zeer pijn. Dit is niet menselijk. Ik wéét dat ik zei dat ik geen Taalnazi meer wil zijn. Ik wil gewoon geen stempel. Wil gewoon zoals iedereen zijn. Maar dit kán toch niet? Zo kan ik toch niet blijven praten? Bij een rotonde gaan we toch ook niet rechtdoor? En we spugen elkaar toch ook niet in ’t gezicht als we elkaar zien? Alles heeft regels, ongeschreven en geschreven. Zo ook taal!

Vergeet het, dok. Het lukt niet. Ik ben een Taalnazi en ik moet dat accepteren. Bedankt voor uw tijd. En trouwens: schrijf eens wat netter. Je bent toch geen vijf?

Dag, dokter.”


Dion van MeelDion van Meel is 32 jaar oud, docent Nederlands op een middelbare school in Tilburg en keeper bij Willem II amateurs. Hij schrijft graag columns en korte verhalen over dingen die hem opvallen in de wereld van het voetbal, het onderwijs en de Nederlandse taal.
Meer lezen van Dion


Wil je zelf je column terugzien op onze site? Stuur je column in.


Lees ook »

40 reacties op Column: Afkickpoging

 1. Edwin
  / Antwoord

  Als lotgenoot voel ik geheel met de schrijver mee. Het schrijven van het eerste deel moet wel erg pijnlijk zijn geweest. Ik kan me voorstellen dat de schrijver dezes dit stuk niet meer terugleest. Ik voel met je mee. Ik heb me door het eerste stuk geworsteld, begrijpende dat het hier om een soort afkickpoging gaat, maar zelfs dat viel me zwaar. Ik moet me vaak inhouden om geen taalfouten te verbeteren, maar helaas lukt dat niet altijd. Maar goed, ook wij ‘Taalnazi’s’ (wat een vreselijk woord inderdaad), lijken een excuus te hebben. Volgens onderzoekers is het dwangmatig corrigeren van onjuist taalgebruik een vorm van OCD. (bron: https://illinois.edu/blog/view/25/76120 )

 2. Pingback: Afkickpoging van een taalnazi | dionvanmeel.nl

 3. Frans
  / Antwoord

  De taalfouten in de column als mogelijke methode tot afkicken. De schrijver geeft toe dat het hem niet lukt. Lees ook eens tussen de regels, dan snap je de clou.

 4. Pingback: Afkickpoging van een Taalnazi | dionvanmeel.nl

 5. Martin
  / Antwoord

  Paarlen voor de varkens

 6. Martijn
  / Antwoord

  Wat grappig, die reacties. Koos heeft “wel vijf” fouten gevonden.. Het hele stuk is natuurlijk cynisch bedoeld.

 7. Jos
  / Antwoord

  zijn de mensen die reageren echt zo dom?

 8. Elly
  / Antwoord

  Lekker tenenkrommend geschreven! Zelfs als het erom gedaan wordt steekt het me!

 9. Richard van de Stadt
  / Antwoord

  Jongens en meisjes, herkennen jullie geen satire, zelfs niet als het er zo dik op ligt?

 10. Evelien
  / Antwoord

  De ironie van dit stuk is geweldig! Ik heb het met enorm veel plezier gelezen. De subtiele taalfouten doen je sommige stukken 2 keer lezen. Dank je voor dit stuk Dion!

 11. / Antwoord

  Taal is een middel,
  geen doel.
  Communicatie is voor de helft kunnen luisteren / lezen.
  De irritatie is van jezelf.

 12. Sofie
  / Antwoord

  Niet te geloven, de meeste mensen die reageren nemen het artikel serieus en ‘zien enkele fouten’.
  Zij zien dus de scherts niet én zien tientallen fouten gewoon over het hoofd.
  Eerlijk gezegd heb ik met Dion te doen, het moet afgrijselijk zijn om het werk van de leerlingen onder ogen te krijgen….. 🙁
  Zelf ben ik ook een taalnazi/mierenneuker/muggenzifter/haarklover(het wordt altijd negatief benoemd!) en ik doe eveneens mijn uiterste best om geen opmerkingen te plaatsen als het weer eens gruwelijk misgaat.
  Maar iedere fout doet inderdaad bijna fysiek pijn. Rondstruinen op het internet is soms een regelrechte kwelling.
  Elke fout die ik lees of hoor voelt werkelijk als een stroomstootje. En dat gebeurt honderden keren per dag, dat kan niet gezond zijn!

 13. Plien
  / Antwoord

  Aan de reacties te zien is een goed taalgevoel omgekeerd evenredig aan een goed gevoel voor humor.

 14. Hans
  / Antwoord

  Ik lach me groen en geel, Dion. Deze mensen hebben allemaal hetzelfde probleem als jou. Ze letten wel op de fouten, maar niet op de inhoud. Ze ontdekken wel de fouten, maar ze kunnen niet begrijpend lezen. Nee, eigenlijk staat het huilen me nader dan de rok.

 15. Nietbest
  / Antwoord

  Docent Nederlands en dan ‘me familie’ schrijven? Au.

 16. Wander
  / Antwoord

  “Ooit irriteerde ik me zo erg”….Je ergert je, of iets irriteert. Ik irriteer me is niet correct Nederlands 😉

 17. / Antwoord

  Ooit irriteerde ik mij zo erg……? Beetje jammer dat iemand die zichzelf een Taalnazi noemt, zijn eigen column met een veel gebruikte taalfout begint. Jezelf ergeren of er is iets dat je irriteert dat is allebei goed. Maar je ergens aan irriteren is taalkundig onjuist.

  • Koen
   / Antwoord

   Echt???? Sarkasmuh niet van gehoort?

 18. Jan Piet Henk Klaas
  / Antwoord

  Ik ben toch liever een taalnazi dan een ongeletterde jood!

 19. Esther
  / Antwoord

  Ik ben blijkbaar ook een Taalnazi…. ik zit me vreselijk te ergeren aan alle fouten die er (expres) ingezet zijn… 😂😂😂

 20. Kees
  / Antwoord

  Wat erg!
  Vooral het jezelf irriteren.
  Waarom doe je dat?
  Ik erger me gewoon.
  Dat is minder irritant.

 21. Victor
  / Antwoord

  Ik heb moeite met het woord “taalnazi” daar zitten negatieve associaties aan. Graag een humanere keuze!

 22. Nina
  / Antwoord

  Je luisterde na de woorden??

 23. Marjolein
  / Antwoord

  Ik zit me werkelijk af te vragen of je hier nu serieus schrijft of dat de expres zo vaak fouten maakt in je column, Dion. Ik kom er niet achter… en hoop het laatste als je echt docent Nederlands bent.

 24. Els
  / Antwoord

  Zo herkenbaar. Ik krijg vaak de reactie: “Heee, we zitten nu niet op school hoor!”
  Het kost zoveel moeite om niet op “hun hebben gezegd” te reageren. Ik ben dus ook een taalnazi.

 25. Jeroen
  / Antwoord

  Ik heb een taalvraagje naar aanleiding van je inleiding. Iets wat ik mij al langere afvraag. Hoe schrijven we ‘he’ correct?

  Je schrijft “geen voorruit hé….”. Ik neem aan dat het hier de ‘hé’ betreft die klinkt als ‘heh’ en niet als ‘heej’. Door dit accentteken creëer je echter een heej-klank in mijn beleving. Klopt dat wel?

  En als het een ‘heh’ wordt, is het dus een vraag. Weliswaar een retorische, maar evengoed een vraag. Hoort daar niet per definitie een vraagteken bij?

 26. Gusta
  / Antwoord

  Een momentje van ‘nou ja zeg’ maar toen had ik je door. Oké, voor het woord taalnazi had je misschien een synoniem kunnen verzinnen, verder kan ik me helemaal inleven. Ik ben er ook zo eentje. Het liefst trek ik politici die ‘Ik besef me’ zeggen, dwars door het beeldscherm heen. Mijn man heeft me wel aangeraden de rode pen minder vaak te gebruiken zodat het een beetje gezellig blijft. Heel grappig vind ik het commentaar van enkelen op jouw column. ‘Minstens vijf taalfouten?’ Haha.

  • Gusta Weber
   / Antwoord

   Excuses voor mijn dubbele, en dus overbodige, commentaar. De computer leidde een eigen leven.

 27. Gusta Weber
  / Antwoord

  Een momentje van ‘nou ja zeg’ maar toen had ik je door. Oké, voor het woord taalnazi had je misschien een synoniem kunnen verzinnen, verder kan ik me helemaal inleven. Ik ben er ook zo eentje. Het liefst trek ik politici die ‘Ik besef me’ zeggen, dwars door het beeldscherm heen. Mijn man heeft me wel aangeraden de rode pen minder vaak te gebruiken zodat het een beetje gezellig blijft. Heel grappig vind ik het commentaar van enkelen op jouw column. ‘Minstens vijf taalfouten?’ Haha.

 28. Roos
  / Antwoord

  Onwijs leuk geschreven. Herkenbare fouten ook! Maar stop asjeblieft met het woord ‘taalnazi’. De connotatie daaromheen is te fout. Het is ook al veel vaker bediscussieerd in sociale media. Stop het gebruik ervan. Alsjeblieft.

 29. Tineke
  / Antwoord

  Ik hoop dat dit niet serieus is,
  In het stuk zijn de nodige taalfouten te bespeuren.
  De schrijver is docent Nederlands…..hoe is ‘t mogelijk.

  • Fonsje
   / Antwoord

   Denk jij nu werkelijk dat dit echt is? 😂😂😂

 30. Dave de Klerk
  / Antwoord

  Lees eerst uw eigen column eens terug voordat u hem post. Alleen al in de eerste alinea vind ik al twee taalfouten. Ik krijg er rillingen van als ik een docent Nederlands dit zie produceren.

  Vriendelijke groet,

  Dave

 31. Henk
  / Antwoord

  me familie?

 32. Koos Verleg
  / Antwoord

  Dion van Meel is 32 jaar oud, docent Nederlands op een middelbare school in Tilburg?

  Ik zie al minstens vijf taalfouten in zijn brief.

 33. Ivo
  / Antwoord

  Nou, Dion, als taalnazie lok je een lezer wél uit zeg ! ‘me familie’ ? ‘als hun een taalfout maken’? etc.

  Leuk stukje trouwens.

 34. Michiel
  / Antwoord

  Hahahaha, en dan openen met “ik irriteer me”, schaam op jou!

 35. Lars
  / Antwoord

  ‘Ooit ergerde ik me….’

 36. Simone
  / Antwoord

  Is het schrijven van een column vol fouten een onderdeel van het afkickprogramma? Zo ja, dan is dat alvast gelukt.

 37. Nance
  / Antwoord

  Is deze tekst expres met taalfouten gepubliceerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De leukste voutjes »

Taalvoutjes-hebbedingen »