Column: Aanbeland

Nieuwsgierig lees ik een bericht vol avonturen uit North Carolina: “Ik ben goed aanbeland!” Aanbeland? Alsof je na een lange, lange reis eindelijk voet aan wal hebt gezet. Je proeft de zweetdruppels van de inspanning. Duizenden mijlen die per vliegtuig en huurauto zijn afgelegd om een Amerikaanse bestemming te bereiken.

Annemarie de HaanDoor Annemarie de Haan

Aanbeland klinkt als een contaminatie waar een strenge taallerares een rode streep doorheen zou zetten. Niets is minder waar. Volgens het Genootschap Onze Taal denkt men vaak dat aanbeland een verhaspeling is van aankomen en belanden. Deze conclusie is echter in geen enkel naslagwerk vastgelegd.

Quizvraag
“Nu zijn we bij de volgende vraag aanbeland”, hoorde ik in een televisiequiz langskomen. Aanbeland suggereert in deze context alsof je een enorme aanloop hebt genomen. Een estafette vol gefronste wenkbrauwen, roodaangelopen gezichten en benauwde gevoelens. Wel met een prijs in het verschiet, dus even doorzetten totdat je lachend bij de eindstreep bent aanbeland.

Ansichtkaart
Mijn post bestaat tegenwoordig helaas alleen nog maar uit zakelijk uitziende enveloppen met facturen. Stiekem hoop ik ooit een nostalgische ansichtkaart in mijn brievenbus te vinden. Een kaartje uit zo’n wankel draairek, buiten voor de sigarenwinkel. Omgekruld en met gehavende randjes. Op de achterkant een getekend zonnetje in de rechterbovenhoek en een provisorische thermometer (15 graden!). En gesierd met blauwe balpenletters:

Wij zijn aanbeland op het strand van Ameland.

Lijkt me echt knus.

 

 

Over welk woord heb jij wel eens diep nagedacht? Schrijf er een column over! Stuur je column in en wie weet zie je deze terug op onze site. Gepubliceerde columns worden beloond met een superleuk Taalvoutjes-pakket. 

Column

Column: Waar ik weg kom?

Column: Waar ik weg kom?

In het noorden en oosten van ons land is de aard van de mensen en dus ook de taal verschillend van de rest. Het Nederlands daar kun je volgens Erwin Boers in on...


Video

Video: het pleonasme

Video: het pleonasme

Soms voelt het beter om alles twee keer te zeggen en jezelf te herhalen. ‘Alles kan beter’ doet de charme van het pleonasme uit de doeken. http://ww...


Column

Column: Klerenwoorden en modetaal

Column: Klerenwoorden en modetaal

“De klassieke witte sneaker krijgt een loveydovey make-over”, schrijft het online lifestylemagazine BALLINNN’. Hoera, een speciale valentijnseditie van een paar...