Boekrecensie: Houdoe!

Wim Daniels Houdoe

“Doei, de mazzel, houdoe!” Cabaretier en taalkundige Wim Daniëls schreef een boek over het woord ‘houdoe’, dat meerdere keren is verkozen tot het populairste Brabantse woord. Het kan bijna niet zo zijn dat je nog nooit van dit woord hebt gehoord, want ook in de rest van Nederland rukt het op en het staat al een paar jaar als trefwoord in de Dikke van Dale. Maar kun je een heel boek schrijven over één woord? Het antwoord is ja.

Door: Fieke van der Perk

Dat het boek ‘Houdoe’ geen ontzettend dikke pil is is, maakt dat wel iets gemakkelijker natuurlijk, maar Daniëls slaagt er met dit boek in duidelijk te maken dat ‘houdoe’ veel meer betekent dan dag, doei of de mazzel. Dit doet hij onder andere door in de geschiedenis van het woord te duiken en een fraaie collectie samen te stellen van ‘houdoes’: van contact- tot rouwadvertentie. Het lijkt of Daniëls werkelijk alle varianten heeft gevonden.

Door de korte hoofdstukken en vele voorbeelden leest dit boek als een trein. De vele uitstapjes naar andere interessante feitjes maken het boek lekker afwisselend. Enigszins ontmoedigend kan wel zijn dat Daniëls van mening is dat de kans dat je ‘houdoe’ als niet-Brabander ooit écht goed onder de knie krijgt niet heel groot is.
Nou, houdoe!

Liever een korte versie? Wim Daniëls schreef ook een woordweetje over ‘houdoe’! Hij schreef trouwens ook een mooie column voor Taalvoutjes – het boek 1.

Is dit boek iets voor jou?

JA: Het boek is leuk en geschikt voor Brabanders en niet-Brabanders. Iedereen is welkom!

NEE: Als je op zoek bent naar een boek met een sterke verhaallijn, dan kom je met dit boek van een koude Tilburgse kermis thuis.

Meer van Wim Daniëls:

Woordweetje

Woordweetje: New York en Yankees

Woordweetje: New York en Yankees

Eigenlijk hebben Nederlanders het niet getroffen, taaltechnisch gezien dan. Internationaal is apartheid het meest gebruikte Nederlandse woord, dan weet je het e...


Column

Column: Voute winkelketens

Column: Voute winkelketens

Regelmatig verschijnen er taalvoutjes uit winkelketens als Kruidvat, Albert Heijn, Blokker, enzovoorts op deze site. Volgens die ketens is dat ‘menselijk’, kun ...


Woordweetje

Woordweetje: vanille

Woordweetje: vanille

De herfst heeft zijn intrede gedaan, dus volgens mij is er geen beter moment om na te denken over ijsjes. Nog even doen alsof het zomer is, of juist vast voorui...