Woordweetje: Ontbijt

Sommigen doen het, sommigen slaan het over: het ontbijt. Heb je wel eens opgemerkt dat er met woorden die met het voorvoegsel ‘ont-’ beginnen iets vreemds aan de hand is?

Bij ‘ontgroenen’ of ‘onterven’ zou je zeggen dat het voorvoegsel ‘ont-‘ de betekenis heeft van iets niet doen. Bij een ontgroening immers, zorg je ervoor dat een eerstejaars niet meer groen is en als je iemand onterft, zorg je ervoor dat diegene geen cent van je zal erven.

Het ‘ontbijt’ valt duidelijk in een andere categorie. Hier heeft ‘ont-‘ de betekenis van ‘ergens mee beginnen’. Denk ook aan ontwaken (beginnen met wakker worden) of ontdooien (beginnen met dooien). In het geval van ontbijten begin je dus letterlijk met bijten oftewel eten. Doe ons maar een croissantje!

Woordweetje

Woordweetje: New York en Yankees

Woordweetje: New York en Yankees

Eigenlijk hebben Nederlanders het niet getroffen, taaltechnisch gezien dan. Internationaal is apartheid het meest gebruikte Nederlandse woord, dan weet je het e...


Column

Column: Tolerant fucken

Column: Tolerant fucken

De trein rijdt rustig. Rustiger dan ik zou willen; achter me heeft een groepje luidruchtige meiden de treinbank geconfisqueerd. Trein, inboedel en reizigers zij...