Woordweetje: borrel

Een borrel, borrelen, de VrijMiBo … Hoewel Nederlanders vaak het woord ‘gezellig’ benoemen als het meest typische en onvertaalbare Nederlandse woord, hoort de borrel ook zeker in dat rijtje thuis. Wat het betekent, dat weet iedereen die ook maar een beetje Nederlands spreekt. Waar het woord vandaan komt, is echter minder bekend.

Het woord ‘borrel’ komt van het Middelnederlandse woord ‘borre’ of ‘borne’, dat iets als (drink)water of fontein betekent. Het achtervoegsel ‘-el’ maakte het woord klein, zoals tegenwoordig ‘-je’; het was dus een klein drankje. Van origine lijkt het niet per se een link te hebben gehad met alcohol, maar tegenwoordig wordt het woord borrel vaak gebruikt voor jenever, zoals in ‘een jonge borrel’ of ‘een borrel klare’. Het werkwoord ‘borrelen’ als in ‘opborrelen’, ‘bubbelen’ lijkt van invloed te zijn geweest op de huidige betekenis van het woord, volgens veel etymologische woordenboeken. Die vermelden echter niet hoe precies, maar ja, het is dan ook een tijd geleden …

De volgende keer dat je op de VrijMiBo staat, kun je de borrelpraat in elk geval naar een iets hoger niveau brengen met wat taalkundige kennis. Proost!

Benieuwd naar de herkomst van andere woorden? Hier vind je nog veel meer woordweetjes.

Column

Buitenlandse spreekwoorden – stuur in!

Buitenlandse spreekwoorden – stuur in!

Van apen die uit mouwen komen tot honden in potten: het Nederlands zit vol rijke spreekwoorden die tot de verbeelding spreken. Maar over de grens kunnen ze er o...


Column

De Quiz van de Liefde

De Quiz van de Liefde

Het is de Dag van de Liefde. Hoe scoort jouw spelling van de liefde? Test het met deze 10 vragen!...