Download onze gratis app!
Met grote trots (en met héél veel dank aan bouwer ITNEXT) presenteren we de Taalvoutjes app voor iPhone en Android! Natúúrlijk gratis te downloaden in de iTunes...
Een zwartgeblakerde vleesachtige substantie op je brood. Niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar wanneer het slachtseizoen is begonnen, is het smullen geblazen. Balkenbrij – of poetes zoals het in de zuidelijke contreien genoemd wordt – is voedsel in de categorie: ‘Heerlijk, totdat je weet wat erin zit’.
Dat is dan ook het grote gevaar, zodra je weet dat er slachtafval, vleesvocht(!) en bloed in zit, klinkt het een stuk minder aantrekkelijk als beleg voor op je ochtendbammetje. Nu je toch al bekend bent met de ingrediënten en je zin in de gebakken bloedlap wat is getemperd, is het misschien ook wel interessant om te weten waarom het balkenbrij heet.
Er gaan geruchten dat het woord ‘balk’ erin zit, omdat het vleesafval vroeger aan de balken werd geknoopt, om er vervolgens brij van te maken. Meer aannemelijk is de afleiding van ‘balg’: een overkoepelend woord voor buik en pens. Letterlijk de brij uit de buik van een varken dus. Lik mayonaise erbij en genieten maar. Smakelijk!
Weet jij ook iets te vertellen over de herkomst van een woord? Schrijf het op en stuur je woordweetje in! Wie weet zie je je eigen naam dan binnenkort wel op onze site verschijnen.
Met grote trots (en met héél veel dank aan bouwer ITNEXT) presenteren we de Taalvoutjes app voor iPhone en Android! Natúúrlijk gratis te downloaden in de iTunes...
‘Muisstil’, ‘kiplekker’, ‘beregezellig’, ‘apetrots’. Waarom hangen zo veel bijvoeglijke naamwoorden in de Nederlandse taal toch de beest uit? Door Mark M...
Veel viel er niet te lachen in 2021 – het was het jaar van corona, het jaar van een demissionair kabinet, van vulkaanuitbarstingen en overstromingen. Maar...
Met mijn haar heb ik echt niets te klagen. Ik mag het dan altijd in een knot hebben, maar eigenlijk heb ik een goede bos lang, dik haar met wat slag. Als ik mij...