Column: Waarom mussen nooit dood van het dak vallen

Ja, natuurlijk, ik weet het: taal is een levend iets. En levende dingen veranderen. Onvermijdelijk. Niets aan te doen. En daarom moet ik niet zeuren over het fe...
Een zwartgeblakerde vleesachtige substantie op je brood. Niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar wanneer het slachtseizoen is begonnen, is het smullen geblazen. Balkenbrij – of poetes zoals het in de zuidelijke contreien genoemd wordt – is voedsel in de categorie: ‘Heerlijk, totdat je weet wat erin zit’.
Dat is dan ook het grote gevaar, zodra je weet dat er slachtafval, vleesvocht(!) en bloed in zit, klinkt het een stuk minder aantrekkelijk als beleg voor op je ochtendbammetje. Nu je toch al bekend bent met de ingrediënten en je zin in de gebakken bloedlap wat is getemperd, is het misschien ook wel interessant om te weten waarom het balkenbrij heet.
Er gaan geruchten dat het woord ‘balk’ erin zit, omdat het vleesafval vroeger aan de balken werd geknoopt, om er vervolgens brij van te maken. Meer aannemelijk is de afleiding van ‘balg’: een overkoepelend woord voor buik en pens. Letterlijk de brij uit de buik van een varken dus. Lik mayonaise erbij en genieten maar. Smakelijk!
Weet jij ook iets te vertellen over de herkomst van een woord? Schrijf het op en stuur je woordweetje in! Wie weet zie je je eigen naam dan binnenkort wel op onze site verschijnen.
Ja, natuurlijk, ik weet het: taal is een levend iets. En levende dingen veranderen. Onvermijdelijk. Niets aan te doen. En daarom moet ik niet zeuren over het fe...
Af en toe moet je als taalcolumnist de thermometer weer eens even diep in je doelgroep steken om erachter te komen wat ze wil, dus ik dacht: ik vraag op Twitter...
De trein rijdt rustig. Rustiger dan ik zou willen; achter me heeft een groepje luidruchtige meiden de treinbank geconfisqueerd. Trein, inboedel en reizigers zij...
Hetzelfde woord, maar een andere betekenis. Zulke homoniemen kunnen nog wel eens voor verwarring zorgen. Herken jij ze allemaal?...