Column: ‘De Taalverloederaar’ slaat toe: vijf doden tijdens schrijftoets

exames

Op donderdagmiddag zijn vijf leerlingen van een middelbare school in Zuid-Holland op zeer merkwaardige wijze overleden tijdens het maken van een schrijftoets in de les Nederlands. Negen andere leerlingen liggen nog in kritieke toestand. Politie sluit moord niet uit.


Door Dion van Meel

De leerlingen moesten volgens getuigen ter plaatse een voor hún gevoel heel normale schrijftoets maken tijdens twee blokuren Nederlands. Omdat hun vaste docent ziek was, werd de les overgenomen door een onbekende invaldocent. Deze invaldocent las tijdens de toets een aantal zinnen voor die de leerlingen vervolgens zonder spelfouten op een blaadje moesten schrijven. Na iedere zin moesten ze een regel openlaten.

Volgens ooggetuigen maakte de invaldocent echter tijdens het dicteren de samengestelde zinnen expres nóg langer. Daarnaast las hij de zinnen erg langzaam voor, nam hij een hele lange pauze als er een komma geplaatst diende te worden en brak hij iedere zin in verschillende stukken die hij ook nog eens drie keer herhaalde. Veel leerlingen kregen hierdoor last van uitvalsverschijnselen in hun schrijfarm. Ook kregen enkelen last van uitdroging, omdat er tijdens de toets niet gedronken mocht worden. Het bezoeken van het toilet tijdens de tweehonderd minuten durende toets was verboden.

Uit onderzoek blijkt dat vier leerlingen zijn gestorven bij de laatste woorden van zin 8. Eén leerling had volgens ooggetuigen in zijn laatste adem nog een punt achter zin 9 gezet. Vijftien leerlingen uit de klas zijn er slecht aan toe. Zij zijn echter buiten levensgevaar.

Volgens de politie is de dader vermoedelijk Dick T, een 69-jarige invaldocent met een grote staat van dienst als docent Nederlands op het voortgezet onderwijs. Bekenden van Dick T. zijn geschokt. Volgens hen is de gepensioneerde docent mentaal ingestort, nadat in mei van dit jaar bekend werd gemaakt dat het Groot Dictee der Nederlandse Taal er na 26 jaar abrupt mee ophield. Volgens de zus van T. was haar broer een groot fan en maakte hij van deze beslissing een enorm punt, zo zegt ze in een interview. “Dick riep daarna vaak dat hij geen zin meer had in alle regels. Hij had zijn zinnen gezet op een zogenaamde ‘taalverloedering’. Dat hij dít bedoelde, had niemand verwacht”, aldus zijn zus, Kamille T.

Dick T. is nog voortvluchtig. Wie de toetsen nakijkt, is onbekend.


Dion van Meel is docent Nederlands op een middelbare school in Tilburg en keeper bij Willem II amateurs. Hij schrijft graag columns en korte verhalen over dingen die hem opvallen in de wereld van het voetbal, het onderwijs en de Nederlandse taal. Je kunt zijn overdenkingen ook volgen op Facebook en via dionvanmeel.nl, en natuurlijk hier! Lees meer taalcolumns van Dion.


Wil je zelf je taaloverdenkingen terugzien op onze site? Stuur je column in.

Woordweetje

Woordweetje: Sinterklaas kapoentje

Woordweetje: Sinterklaas kapoentje

“Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje.” Grote kans dat jij dit liedje ook jarenlang hebt gezongen zonder je ooit af te vragen wat een kapoentje nou...


Column

De grote quiz der regionale spreekwoorden

De grote quiz der regionale spreekwoorden

Hoge bomen vangen veel wind, een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen en wie kaatst, moet de bal verwachten. Ja, het Nederlands kent honderden als ...


Column

Column: Zielig verhaal

Column: Zielig verhaal

Weet u waar uw ziel zit? Of bent u meer het zielloze type? Nou, ík weet het wel!    Door Sjuul Bosma     Als kind, in een grijs verleden, dacht ...


Column

Column: Het Groot Dictee

Column: Het Groot Dictee

In Het Groot Dictee komen veel woorden aan bod waar menig Nederland nog nooit van heeft gehoord. Waar blijven de gangbare woorden (en fouten) in het dictee?...