Boekrecensie: 1000 vergeetwoorden om te koesteren

1000-vergeetwoorden-om-te-koesteren

‘1000 vergeetwoorden om te koesteren’ door Nelleke Noordervliet is een fijn boek, een warm bad voor de liefhebber van het Nederlands. Een verzameling van Nederlandse woorden die in de vergetelheid dreigen te raken, of dat al zijn.

Door Maurits Geerts

Dit is geen leesboek. Dit is een boekje dat je af en toe openslaat, om op elke pagina wel een mooi oud woord te vinden, waar je blij van wordt: struweel, helegans, doerak.

De basis voor het boekje is een actie van de Taalstaat op Radio 1, waarbij mensen woorden kunnen adopteren. Ik vind dat een heel mooi idee. Laten we proberen om die mooie oude woorden in leven te houden! Zo bezien is de titel van het boek misschien niet zo goed. Bij ‘vergeetwoorden’ denk ik aan woorden om te vergeten. Ik zou ze liever ‘Onthoudwoorden’ noemen, of, om dichter bij de titel te blijven, ‘Koesterwoorden’. Mijn suggestie voor de volgende uitgave: ‘1000 koesterwoorden om niet te vergeten’.

Sommige woorden mogen van mij best vergeten worden. Wat moeten we nog met het woord ‘diskette’? Ik voel mee met degene die dit woord heeft geadopteerd. Hoe gaat hij of zij dit woord nieuw leven inblazen? “Ga je mee naar boven, dan laat ik je mijn diskette zien”? Dat lijkt me een ‘vergeetwoord’.

Benieuwd naar meer? Lees dan de column ‘Woordmoord‘ van Nelleke Noordervliet over vergeetwoorden!

Is dit boek wat voor jou?

JA: Als je van de Nederlandse taal houdt, en niet te bang bent om af en toe wat gedateerd over te komen. Koester die woorden, hipsters!

NEE: als je niets met taal hebt, hoef je dit niet te lezen.

Auteur boek: Nelleke Noordervliet
Uitgever: Van Dale Uitgevers
Jaar: 2015
Aantal pagina’s: 160

Column

Column: Hun hebben het gedaan

Column: Hun hebben het gedaan

Daar sta ik dan als docent Nederlands. Ik loop vast. Ik twijfel. Ik stamel. Ik houd me in. Ik vecht tegen de bierkaai. Schipper tussen wat wel en niet ‘mag’ in ...


Woordweetje

Woordweetje: de teddybeer

Woordweetje: de teddybeer

Iedereen had er vroeger wel een: een teddybeer. Die van mij was lichtblauw. Hij miste een oog en had een scheve glimlach. Ik noemde hem Teddy. De originaliteits...


Column

De Q.U.I.Z.

De Q.U.I.Z.

De Nederlandse taal kent er nogal wat: afkortingen. Kun jij een beetje uit de voeten met deze lettercombinaties?...


Column

Column: Klerenwoorden en modetaal

Column: Klerenwoorden en modetaal

“De klassieke witte sneaker krijgt een loveydovey make-over”, schrijft het online lifestylemagazine BALLINNN’. Hoera, een speciale valentijnseditie van een paar...