Column: Viezewoordenarsenaal

De piespoeppiemelschijtfase. Dat kinderen op zeker moment met vieze woorden beginnen te strooien, is niets zorgelijks. Ze ontwikkelen hun taalvermogen en kennen nog geen schaamte. Psychologen beweren dat deze fase duurt tot het kind een jaar of acht is. Dit laatste valt in mijn ogen te betwijfelen. Het merendeel van de volwassenen lijkt de viezewoordenfase nooit ofte nimmer te zijn ontgroeid.

Door Mathilde Broeks

Ons dagelijks taalgebruik is gepenetreerd door een ‘vies’ idioom. Ik heb het over woorden en uitdrukkingen die betrekking hebben op iets smerigs, dan wel simpelweg walgelijk in de oren klinken. Dat kan dan komen door de klank van het woord of de associatie die het bij mij oproept (natuurlijk is dat laatste vaak persoonlijk). Iedereen gebruikt ze bij tijd en wijle. Soms is er gewoon geen synoniem voorhanden. Denk aan een wondje tussen de tenen, een korstje op de zuurkoolschotel.

Op mijn werk loopt de smerigheid geregeld de spuigaten uit. Neem bijvoorbeeld mijn collega Annewil Pijpen. Annewil heeft een heel zwaar leven – haar zoontje heeft al drie keer krentenbaard gehad – en moet af en toe even haar gal spuwen. “Ruk!”, roept ze dan, waarna ze ons mededeelt hoe pissig, strontchagrijnig, kotsmisselijk of schijtziek ze is. Mijn manager is echter onoverwinnelijk. Zijn nattevingerwerk (inclusief een likje aan zijn vinger) tijdens vergaderingen roept gênante gedachten bij me op waarnaar u mag gissen. En niet te vergeten: mijn klanten. Onlangs vergeleek een van hen het verwerken van haar moeders dood met het doorslikken van een rauwe keutel. Deze klant heb ik de toegang tot mijn kantoor per direct ontzegd.

Ook mijn familie is een beetje vies, dat kan ik niet ontkennen. Als mijn vader verkondigt dat je vleesvocht nooit mag laten weglekken in de gootsteen, dan verdwijnt mijn eetlust in een poep en een scheet. Dit laatste geldt eveneens wanneer hij mededeelt dat er vanavond placent – correctie – polenta op het menu staat. En dan heb je nog mijn vriendinnen die tegen de dertig lopen. Zit je lekker op het terras, te genieten van een natje en een droogje, beginnen ze te kletsen over uitstrijkjes en hun nieuwe zwangerschapsslipjes. Basta, alsjeblieft.

Psychologen zouden zich eens achter de oren moeten krabben. Ik heb namelijk zo’n donkerbruin vermoeden dat de ontwikkelingspsychologie toe is aan een herziening. Ze hoeven voorlopig dus niet uit hun neus te vreten.

Deze column verscheen eerder in Taalvoutjes – het boek 3.


Mathilde Broeks

Over Mathilde Broeks
Aan de kaalgeknipte barbiekoppies uit haar kindertijd te zien, heeft Mathilde gefaald in het najagen van haar vroegere ambities. Tijdens haar studie raakte ze gefascineerd door de schoonheid van het juridisch idioom. Van de colleges over misbruik van snoeirecht en de Wet op consumentenkrediet was ze daarentegen minder onder de indruk. Mathilde schrijft graag over artistieke kwakjes eiersalade en haar buurvrouw met de zes chihuahua’s. Ooit hoopt ze winnaar te worden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Boekrecensie

Boekrecensie: Zwanen paren bij het leven

Boekrecensie: Zwanen paren bij het leven

Jarenlang downloadde ik films, met een gemak alsof ik een zak appels haalde bij de groenteboer. Moeilijker was de zoektocht naar de bijbehorende ondertiteling. ...


Over Taalvoutjes

Download onze gratis app!

Download onze gratis app!

Met grote trots (en met héél veel dank aan bouwer ITNEXT) presenteren we de Taalvoutjes app voor iPhone en Android! Natúúrlijk gratis te downloaden in de iTunes...


Woordweetje

Woordweetje: epibreren

Woordweetje: epibreren

Even epibreren Tip voor de volgende keer dat je in een vergadering zit, waar je echt geen zin in hebt: vertel je collega’s zo nonchalant mogelijk  dat je helaas...


Boekrecensie

Boekrecensie: Straatpraat

Boekrecensie: Straatpraat

Wat is die tori? Jiska Duurkoop verdiepte zich in (de wereld van) straattaal en verzamelde haar observaties en inzichten in het boek 'Straatpraat'....