Column: Uung?

Ik heb een boek geschreven over een cavia die op een kantoor werkt. Gewoon, omdat ik dat moest van mijn eigen innerlijke artistieke zelfje. In dat boek praat die cavia, genaamd Cavia, gewoon met de mensen mee.
Maar in het echte leven zeggen cavia’s iets anders. Ze piepen een beetje. Maar hoe verwoord je dat?

Andere, belangrijke dieren hebben allemaal wel een woord dat past bij het geluid dat ze maken. De hond zegt ‘woef’ of ‘waf’. De poes zegt ‘miauw’. Het paard zegt ‘hi-i-i’. En de koe zegt ‘boe’.

Omdat dieren zich niets van grenzen en nationaliteiten aantrekken, zeggen ze overal min of meer hetzelfde. Alleen de mensen in de landen waar de dieren wonen, maken er iets anders van. Neem de hond (woef!). Die zegt in het Russisch ‘gav’. En in het IJslands ‘voff’. Daar voelen wij nog wel iets van een ‘waf’ in. Maar in het Roemeens zegt een hond ‘ham’. In het Japans ‘wan’. In het Indonesisch zegt hij ‘guk’ (klinkt meteen een stuk geconstipeerder), en in het Koreaans ‘meong’, wat doet vermoeden dat de Koreaanse hond gekruist is met een poes.
Varkens zijn ook zeer multi-interpretabel. Bij ons knort het varken. Maar in het Engels zegt hij ‘oink’. In het Japans is het ‘buu’, en in Albanië zegt een varken ‘hunk’. Ik vind dit bijna een reden om naar Albanië op vakantie te gaan. Of toch naar Zweden? Daar zegt een varken ‘nöff’.
Spraken dieren zich maar wat duidelijker uit, dan zou al die verwarring niet bestaan. Een Estse eend zegt ‘prääks‘. Een Turkse kikker zegt ‘vrak’. Als dit soort misvattingen al in de wereld bestaan, hoe moet dat dan ooit met de wereldvrede?
En dat brengt mij terug bij de cavia. Want een cavia heeft nog geen eigen ‘geluidwoord’. Niet bij ons, maar ook niet in andere landen. Zelfs niet in Peru, waar cavia’s toch erg gewaardeerd worden, zij het vooral als maaltijd.
Omdat het er nog niet is, kunnen wij nu, met alle landen bij elkaar, een ‘geluidwoord’ bepalen voor de cavia. Iets waar we het allemaal over eens zijn en waardoor we elkaar eindelijk begrijpen en waarderen. Ik zit zelf te denken aan ‘Uung? uung?’. Maar ik sta open voor andere suggesties.
En zodra we dit geluid hebben, dan mag er misschien ook ein-de-lijk een emoji komen van een cavia. Want die er is ook nog niet. Belachelijk.voorplat-de-verwarde-cavia-web-grootSTEM OP DE VERWARDE CAVIA VOOR DE NS PUBLIEKSPRIJS!
Vond je bovenstaande column net zo hilarisch als wij? Stem dan op Paulien voor de NS Publieksprijs! Want zeg nou zelf, wie verdient dat nou meer dan iemand die taal zo mooi in het daglicht zet?

 


© Tessa Posthuma-de Boer

© Tessa Posthuma-de Boer

 

Over Paulien Cornelissen

Je kent haar misschien van De Wereld Draait Door, van haar cabaretoptredens of natúúrlijk van de boeken ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ (waar meer dan 500.000 exemplaren van verkocht zijn!) en de opvolger ‘En dan nog iets’. Haar taalkronkels zijn herkenbaar maar toch verrassend en vooral heel erg geestig. Iemand die de rijkheid van de Nederlandse taal zo’n warm hart toedraagt, die dragen wij ook een warm hart toe. Haar nieuwste boek, ‘De verwarde cavia’ heeft ze in eigen beheer uitgegeven. Extra knap dus dat dit boek dus genomineerd is voor de NS Publieksprijs! Heb je al gestemd? 🙂


 

Wil jij op de hoogte blijven van de mooiste taaloverdenkingen, -kronkels en voutjes? Dat kan
Nog meer fantastische columns van bekende Nederlanders als Nelleke Noordervliet, Meester Bart en René van Meurs vind je in Taalvoutjes – het boek 4

 


Lees ook »

93 reacties op Column: Uung?

 1. Marian
  / Antwoord

  Wij hadden vroeger een cavia en mijn gekke moeder beloofde dat ze als hij dood was een pantoffeltje voor mij ging laten maken, dat geheel terzijde.
  Voor ons klonk het als ‘wieteren’ en dat zeg ik nu ook tegen mijn kinderen als hun cavia wietert. In de vakliteratuur over cavia’s staat inderdaad dat ze fluiten als ze van die hoge tonen produceren.

 2. Nan
  / Antwoord

  Hier in Belgie zegt Paul onze cavia “ien ien ien”.
  Eigenlijk wil hij zeggen Paulien Paulien maar met die rare tandjes kan hij niet articuleren en blijft ” ien ien ien !” zijn lievelingsgeluidje

 3. Monica
  / Antwoord

  Whiep Whiep! En dat keer 5, vandaag zijn ze rustig, maar gisteren: heel de dag door!

 4. / Antwoord

  Als kind had ik ooit een cavia. Slechts een keer maakte hij een benoembaar geluid en dat was toen hij werd geplet onder de wielen van mijn fiets : “spat”

  😉

 5. Heleen
  / Antwoord

  woelk woelk

 6. Natalia
  / Antwoord

  Een cavia zegt: koei koei koei 🙂

 7. sil
  / Antwoord

  joelen, zo noemden we dat bij die van ons vroeger…… had niets zozeer met klank te maken als wel met het volume

 8. sil
  / Antwoord

  joelen cavia’s joelen, ik weet het vrijwel zeker

 9. Corina van der Velden
  / Antwoord

  Een cavia whiept (ook wel fluiten genoemd) . E
  En de 4 van mij kunnen dat met heel veel
  decibel als de koelkast opengaat, of er iets
  kraakt. 😁

 10. Kirsten
  / Antwoord

  Als de koelkast open gaat roepen de cavia’s alvast “qwiep qwiep” naar de sla.

 11. Maike
  / Antwoord

  Ik sluit me aan bij de fwiepers. Een cavia fwiept. Soms zachtjes en soms keihard.

 12. Martine van Rietschoten
  / Antwoord

  Het geluid van een cavia is volgens mij altijd “vragend”. Huh? Wat? Hoezo? Zo klinkt het voor mij in ieder geval….

 13. Marieke
  / Antwoord

  Ik vind het het meest klinken als “bwieeeep” (langgerekt). Maar als woordenboekwaardig woord zou ik zeggen “bwiep”. Een cavia bwiept.

 14. Johanna Roije
  / Antwoord

  Die vsn mij zegt gewoon goeiemorgen.

 15. / Antwoord

  Het is al vaker gezegd, maar een cavia zegt ‘ wiep ‘.
  Wie een boek schrijft over cavia’s, heeft zich hier vast wel in verdiept.

  Overigens is het ook een beetje wwat je wil horen. Ik hoor echt geen “waf” in het geblaf van een hond.

 16. Greet
  / Antwoord

  Nou, ik heb ondertussen, na heel wat onderzoek, 😉 geleerd dat cavia’s een vrij uitgebreid vocabularium hebben. Het geluid dat ze voortbrengen hangt af van de gemoedsgesteldheid waarin ze zich bevinden. Het is een taal op zich dat Caviaans. Het is dus niet zo makkelijk om al die geluiden te comprimeren tot één geluidwoord. Stel je voor dat we het menselijk spreken zouden samenvatten in één geluidwoord dat internationaal toepasbaar zou zijn.
  Klanken die ik vaak hoor in het Caviaans zijn ie, u en r. Om het internationaal uitspreekbaar te maken zonder dat we een hete aardappel in de mond moeten nemen zou ik gaan voor ‘tweer’.

 17. Marcel Geers
  / Antwoord

  Whiep whiep

 18. judith
  / Antwoord

  ik zeg altijd dat mijn cavia’s fwiepen, en dat de f wat langer aanhouden.

 19. marijke hagenbeek
  / Antwoord

  Ieuw

  • Johanna Roije
   / Antwoord

   Wat nou : het Nederlands mag blijven bestaan als lokaal curiosum. Ben jij van de pot gerot of zo?
   Wees verdomme trots op.je eigen taal , die helaas in kranten etc. al genoeg wordt verkracht.Ga fijn in Engeland wonen en blijf daar alstjeblieft. Kun je lekker links rijden en lauw pisbier drinken. Kom je niet uitzwaaien.

   • / Antwoord

    is dit sarcasme of zo ?

    – juister lijkt me ‘van de pot gerukt’ en dus niet ‘gerot’
    – enz. in plaats van etc., of beter nog volledig ‘enzovoort’
    – je laatste zin ontbreekt een onderwerp tenzij het een bevel is

    Wees inderdaad trots op je eigen taal maar gebruik ze liever niet om elkaar uit te schelden

 20. Sophie
  / Antwoord

  Noing

 21. An
  / Antwoord

  Ieuw ieuw

 22. / Antwoord

  Volgens mij benaderd het geluid van een cavia nog het meest iets van: Tjsiew, tjsiew. Leuke anecdote: Wij hadden ooit een cavia die, als hij het tijd vond voor schoon water of voer, een dik strootje uit zijn hooi zocht en met dat strootje in zijn bek langs de tralies van zijn kooi ratste! Wat ons betreft kan het geluid van een cavia dus ook benoemd worden als: rats, rats!

 23. Jaap van der harst
  / Antwoord

  Onze cavia riep altijd ‘iep-iep!’ als hij het plastic zakje met wortelen hoorde ritselen.
  Misschien bedoelde hij (of zij) iets van ‘iep-iep-oera!’.

 24. Nienke
  / Antwoord

  Mijn cavia maakte altijd geluid als de koelkast openging en hij er van uit ging dat er een stukje komkommer zijn kant op kwam, dat klonk altijd als “Miewp miewp”.

 25. Marleen Pol
  / Antwoord

  Onze cavia’s zeggen : “whiiiieeeeep!!!. ….whiiiieeeeep!!! ” bij het openen van de koelkast. ….

 26. Stephanie
  / Antwoord

  Een cavia maakt denk ik een soort “tut tut?” geluid. Het is een schattig geluidje wat ook een beetje beoordelend kan klinken want wie weet wat er allemaal in het kopje van een cavia kan rondgaan.

 27. Stephanie
  / Antwoord

  Ik denk dat een cavia een “tut tut?” geluid maakt 🙂

  • Stephanie
   / Antwoord

   Negeer deze aub: ik heb het per ongeluk door een internet foutje verzonen. Mijn andere reactie klopt wel!

 28. Cecile
  / Antwoord

  Duidelijk: pwiep

 29. Louise Oostdijk
  / Antwoord

  na vele jaren cavia’s bestuderen kan ik niet anders dan concluderen dat dit dan ‘squeek’ (spreek uit als skwiek met een lange ie) of gewoon ‘queek’ (kwiek met een lange ie) 😉

 30. Jolanda
  / Antwoord

  Die van ons roepen de hele dag door “Whieeeeek!” 7 dagen per wiek eh week elke keer als de koelkast open gaat. Sinds kort hebben we een jonkie erbij van 4 weken die zegt ook “whieeek whieeek” als de vuilnisbak open gaat, ach hij moet het nog leren zullen we maar denken!

 31. Selma Boonstra
  / Antwoord

  Het geluid van een cavia: miepmiep

 32. Esther Akerboom
  / Antwoord

  Hallo Paulien,

  Ik weet niet beter dan dat onze cavia’s altijd whiepten. We noemden ze dan ook liefkozend onze whieperdjes. Voor mij is ‘Whieiep? Whieiep? dan ook het enige echte caviageluid. Zonder die h klinkt het niet 😉

  Groetjes, Esther.

 33. Fiet
  / Antwoord

  Fnuf

 34. Marleen Vochteloo
  / Antwoord

  Twieken

 35. Lieke Neeleman
  / Antwoord

  Beste Paulien,

  Zelf zit ik te denken aan “Kroewie”, met de klemtoon op de “wie”. Als je het snel en meerdere keren achter elkaar uitspreekt ben je nét een cavia 🙂

  Probeer het maar eens!

  Ps als je het internationaal bekend wil maken, moet de “oe” misschien veranderen in de “u”, omdat in de meeste talen onze “oe” als “u geschreven wordt.

 36. Bart
  / Antwoord

  Whie whie whie…. krrr krrr Whie whie!

 37. Margot
  / Antwoord

  Wij zeiden altijd dat tevreden cavia’s proeën. Als ze opgewonden zijn, zeggen ze iets als wiepwiepwiep.

 38. Maaike
  / Antwoord

  Wiep wiep wiep zegt een cavia. Als ie de koelkastdeur open hoort gaan tenminste. Voor de rest is een cavia best een stille willy.

 39. Wilco
  / Antwoord

  Wheet wheet

 40. Ingrid Jane
  / Antwoord

  Iesf

 41. / Antwoord

  Wij hadden vroeger thuis ook een cavia (en een hond, en een kat, en een hamster… maar dat terzijde). Volgens m’n jongere broertje en mij zei het diertje “wiet”. Nee, geen verwijzing naar bepaalde groene plantjes, we hebben het over de jaren ’80 en broerlief en ik hadden zelfs nog nooit van een coffeeshop gehóórd. Afijn, Kruimel wiette dus z’n hele cavialeventje lang, soms met tevreden knorretjes, soms met fluitende uithalen.

 42. Marjan
  / Antwoord

  Een cavia zegt wiep wiep

 43. Iris Jansen
  / Antwoord

  Ja uung of uunk!

 44. Annelies de Jong
  / Antwoord

  De muis zegt piep dus de cavia: ciep.

 45. Céline Lambrecht
  / Antwoord

  Die van ons zeggen oenk oenk of (als ze de frigo/een plastiek zak/iets dat lijkt op het geluid van een plastiek zak) wiiiiiiiiiieeeeep wiiiiiiiiiiieeeeeeep!!!

 46. Johan
  / Antwoord

  Volgens mij zegt een cavia geen ‘piep’, maar ‘iep’. Hij ‘iept’ dus.

 47. Froukje Reivers
  / Antwoord

  Ik zou gaan voor ieiep ieiep wat de cavia betreft.

 48. Lise Groeseneeke
  / Antwoord

  Beste Taalvoutjes

  Omdat ik niet kon reageren op jullie prijsvraag van Pauliens boek op Facebook, reageer ik even hier.
  Wat dachten jullie van “Wiek, Wiek”?

  Met vriendelijke groeten
  Lise

 49. Jan Bührs
  / Antwoord

  Een cavia fwiet.

 50. Annelies
  / Antwoord

  Ik zou zeggen: “wiep wiep”

 51. Silvia Bijker
  / Antwoord

  Onze cavia zegt pwiek, het kan zijn dat dat komt omdat ze Fries zijn…

 52. Diana
  / Antwoord

  Ik weet niet goed hoe een cavia klinkt aangezien ik nooit een cavia heb gehad, maar mijn kat klinkt wel als een cavia als ik erover nadenk. Ze “zegt” altijd “iep iep iep”.

 53. Myrthe
  / Antwoord

  Een cavia, vooral een verwarde, zegt “Wamajemenou”
  Als in “Wat Maak je me nou”. Gevolgd door een luide skreek van verontwaardiging.

 54. Marieke Groenhof
  / Antwoord

  Iep

 55. Mirjam
  / Antwoord

  Het is eigenlijk jammer dat die engelse varkens al ‘oink’ zeggen, het past ook wel bij cavia’s. Hoewel ik ‘uung?’ absoluut een goede optie vindt, ben ik stiekem toch voor een onzekere ‘oei?’. Vooral voor de hoge tonen.

 56. Tom NL
  / Antwoord

  Fuut, fuut.

 57. Stefanie
  / Antwoord

  Een cavia ‘tuwiet’… 😁🤓

 58. Maria
  / Antwoord

  Een cavia maakt geen één geluid, maar heel veel verschillende. De belangrijkste: whiepen (ik wil eten!) knorren (tevreden), ratelen (lang: ik ben de baas, kort: ik ben geïrriteerd), wakeren (alarm!)

 59. Inge
  / Antwoord

  Cavia geluid? Whiep whiep whiep

 60. Mirte
  / Antwoord

  De cavia zegt: ‘Ieh-ieh-ieh-ieh!’

 61. Mirte
  / Antwoord

  De cavia zegt:’Ieh-ieh-ieh-ieh!’

 62. Lucas
  / Antwoord

  Iep

 63. Sharon-Lee Berkholst
  / Antwoord

  Een cavia zegt ‘via’ maar dan anders.

 64. Sharon-Lee Berkholst
  / Antwoord

  Een cavia zegt ‘via’ maar dan anders.

 65. Judith Vrieling
  / Antwoord

  Ik spreek blijkbaar caviaas, want als ik het geluid maak, reageert de cavia altijd.
  Iets als: uwie met de klemtoon op de laatste lettergreep….(Verder heb ik elke dag vooral gesprekken met mensen.Dat wel.)

 66. M. Sas
  / Antwoord

  Jarenlang hebben hier twee cavia’s genaamd Roosje en Zwieber in ons huis ‘gemiept’. Zodra ze eenmaal hoorden kraken of er iemand in een stuk fruit beet maakten ze een zeer aanwezig geluid. Miep, miep….

 67. Alex Hak
  / Antwoord

  Hoe klinkt skwiek? Of Squeek? Dat laatste is natuurlijk veel te Engels…. dit geluid maken ze toch echt als we opstaan en naar de keuken lopen om een plakje komkommer voor ze af te snijden. Het skwieken van de cavia!

 68. Aaron en David
  / Antwoord

  Oij Oij Oij

 69. Vien
  / Antwoord

  ieuuoep ieuuuoooep

 70. Elles
  / Antwoord

  Bij ons thuis noemen we dat “Oeken”.

 71. Francine
  / Antwoord

  Je suggestie vind ik al heel aardig, maar ik mis de ‘i’-klank. Dus ikstel voor: Oeing Oeing.

 72. Bart
  / Antwoord

  Wiet

 73. Charles Szerkowski
  / Antwoord

  “Uung uung” is stom! Ik heb nog nooit een cavia “uung uung” horen gillen! Ik zeg: oeiengk, uit te spreken oe(w)iengk, dus een beetje met een stomme w. En de k moet ook niet te hard worden uitgesproken. Vroegah, als onze cavia´s thuis ons in de keuken hoorden rommelen met de zakken met hun voer, of eigenlijk met wat voor zakken dan ook, dan gingen ze omhoog tegen de tralies van hun kooi aan staan, “oeiengk! oeiengk! oeiengk!” uitstotend! Toch een beetje “Oink” dus, als het engelse varken. Nu weet ik waarom cavia´s “guinee pig” in het engels worden genoemd. Ze oinken.

  • Inge
   / Antwoord

   Hahaha Charles wat een goede uitleg!

 74. Wilma Groeneveld
  / Antwoord

  Ik houd het op ‘wheeep wheeep!’

 75. Karly van Gorp
  / Antwoord

  Hoewel ik nog niet eerder een cavia hoorde, heb ik gelukkig internet. Indien ik uitga van het geluid van een blije cavia en dan kom ik tot ‘Kroe-kroe”.

 76. Jan De Vree
  / Antwoord

  Wel, jaren geleden had ik Cavia’s in de tuin en die kweekten alsof het konijnen waren, maar soit, dat is iets anders. Volgens mij kan je het geluid dat een cavia maakt het best vergelijken met een schurend scharniertje van een kast of een dekenkist. Zo’n ding dat dringend gesmeerd moet worden en schuurt tegen elkaar. En waar het er ook maar niet van komt om dit verhelpen met de oliespuit. Waardoor telkens, als je het deksel of de deur opent, je dit niet kan doen zonder dat iedereen die in huis is je betrapt met het openen ervan.
  Dus niet ‘piep’, want het begint en eindigt ook niet met een ‘p’, trouwens de muizen zijn met dit geluid al gaan lopen, maar wel zoiets als ‘miiee’, ik wil ‘mie’ niet neerzetten, je zal zo maar heten, de associatie met een cavia of een scharnier dat dringend moet gesmeerd worden is dan al snel gemaakt. Het moet je maar overkomen.

  Alhoewel ik ooit wel eens een ‘Mie’ heb gekend en als haar naam als ‘Miiee’ werd uitgesproken er inderdaad wel de verglijking met een scharnier die schuurt of een cavia die kan zagen, kon gelden. Dat kwam dan wel niet door haar naam, maar wel door haar gedrag dat ze ogenschijnlijk niet kon bedwingen.

  Dus, mijn advies is, uit ervaring vanuit mijn verre verleden om ‘miiee’ neer te zetten als geluidwoord of onomatopee voor het geluid dat een cavia maakt in haar natuurlijke habitat.

 77. Marjolein
  / Antwoord

  Op hoge toon iets tussen oi-oi en eui-eui. Hoe groter de paniek of opwinding, hoe meer eui!

 78. Marloes
  / Antwoord

  Het geluidje van de cavia als ie blij is heet gewoon fluiten, weheeking in het Engels 😉 en als ik heel blij is purrt ie gewoon.

 79. Fabienne
  / Antwoord

  In mijn beleving zeiden mijn cavia’s altijd ‘whieeeep whieeep’

 80. Jasja
  / Antwoord

  Volgens ons roept een cavia “wíet, wíet”, blijkbaar willen ze dat graag maar krijgen het nooit! 😉

 81. Mirthe
  / Antwoord

  Ik voorspel een nieuwe muziekhit. “What does the guinea pig say?” En de cavia zal dan, geïnspireerd op The Fox, mogelijk klinken als iets van ‘hatee-hatee-hatee-ho’ of ‘a-hee-ahee ha-hee’.

 82. Yteke
  / Antwoord

  Mijn cavia’s drukken zich vooral graag uit met het onvolprezen: whiiiiiieeeeep. Dat is caviaans voor: wij hebben honger en willen nu, terstond, dat jij ons te eten geeft. Vandaar de term: whiepen. Met de tussen-h ja.

 83. Laura
  / Antwoord

  Ienk Ienn

 84. Linda
  / Antwoord

  De Nederlandse cavia zegt toch overduidelijk squeek!

 85. Tynke
  / Antwoord

  Ze zeggen:”Uut uuuuuuuut uuuuuuuut.”

 86. Jacqueline Jonkman
  / Antwoord

  Bij ons zeggen we al jaren dat het geluid dat een cavia maakt ‘joek joek’ is.

 87. Bob
  / Antwoord

  Onze cavia’s zeiden toch echt ‘wiep, wiep, wiep’

 88. Bob
  / Antwoord

  Onze cavia’s zeidem toch echt ‘wiep, wiep, wiep’

 89. Renate Lomans
  / Antwoord

  Ik denk dat ze hiepen, een combinatie van hijgen en piepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De leukste voutjes »

Taalvoutjes-hebbedingen »