Column: Sollicistraatiegesprek op sgool

parttime ster

“Ewa! Whatup? Fa waka, faffie. Boks. Niet? Aight, is cool. Thnx dat u me uit wilde nodigen, G. Ik solliciteer voor de functie van docent Nederlands, ja. Je weet zelluf, gek. Haha! LOL. Mag ik gaan zitten? Thnx. Flex, man.

 

Door Dion van Meel

 

Waarom ik solliciteer? Omdat ik skeer ben, ouwe. Haha! Nee man, was een fattoe, ik heb genoeg doekoe. Oké, een paar euri zijn cker nodig, snap je, maar ik doe ’t niet voor een donnie, barkie of doezoe, man. No spang; m’n dushi earnt ook doekoe. Samen saven we voor een crib, m’n sma’tje en ik. Doekoe moet rollen, snap je! Nee, ff serieus, bro: ik solliciteer omdat docent Nederlands zijn gwn. master is. Ik las in een blaadje dat de aanmeldingen voor de studie Nederlands in twee jaar zijn gehalveerd. Ik dacht echt: wat is deze? Das tog niet cool, G. Echt fokt op. De Nederlandse taal is belangrijk, je weet toch. Die shit is real. Docenten Nederlands zijn gwn. nodig. Als al die ouwe docenten straks loesoe zijn, is er een tekort. Das geflipt. Mss. verdwijnt onze taal dan ooit. Kan niet, man. Das niet flex. Die vrouwtje in de tweede kamer, die van Engelshoven ja, die chick moet gewoon meer doekoe dokken aan docenten, man.

 

Je krijgt geen spijt als je me die job paast, gek. Ik denk dat ik de juiste kil ben om die guys de Nederlandse taal te leren, weet je. Ik own die shit big time. Kweenie pcies wat of wie u zoekt, maar ik ben sowieso geen player, man; ik ben trouw aan m’n werk. Ik zou u niet zomaar leaven. Ook heb ik ervaring met jongeren. Ik spreek een btje hun taal, weet je. En ik ben jong, swa. Das belangrijk. Dan heb je die feeling met de leerling easy, je weet toch. Eigenlijk ben ik gwn. swag, snap je. Haha! LOL.

 

Mensen denken dat kennis van Nederlands niet belangrijk is. Dat zijn haters. Die weten niet waarover ze takken, G. Als er geen flexe docenten Nederlands meer zijn, wat dan? Wie leert ze dan nog iets? Dan wordt het alleen maar erger. Voor je ’t weet dashen ze op straat, omdat de popo met een pipa achter ze aan rent. Zitten ze jarenlang in de jilla. Nederlands is belangrijk, maar sgool is nog belangrijker. Nu zitten die leerlingen heel de dag op hun tellie, btje te scrollen op fb, wrs. chickies te checken ofzo. En thuis zitten ze maar te soggen. Dan hebben ze weer ergens een fissa of zitten ze met hun BFF te gamen, te smoken of kaal te gaan met hun homies, je weet toch. Als docent moet je fixen dat ze naar je luisteren en met je willen takken. Je moet ze voelen, weet je. Als docent moet je niet fake doen. Je moet ze motiveren. Ze probz geven als ze iets doen wat dope is of checken of ze bijvoorbeeld stijle pata’s aanhebben. Je moet leerlingen niet scotten. Je moet ze feelen, man. Naast aand8, is de taal daarbij belangrijk.

 

Sgool is niet relaxed weet je, voor die leerlingen. Af en toe worden ze helemaal para, brother. Dan gaan ze liever naar hun crib om te chillen met hun homies. Als je gaat zeiken tegen ze, krijg je fittie, weet je. Dat moet niet. Als docent moet je op sgool dus een btje met ze chillen. Met ze pranken en playen, enzo. Yolo, snap je. En doenie snitchen en dissen, man. Je moet juist zorgen dat ze hard gaan.  Dat ze je lessen Nederlands joinen omdat ze dat lauw vinden. En als ze dan asap dat diploma binnentikken … kweenie man, maar das echt tantoe gruwelijk!

 

Oh, moet ik ‘m splitten? Wat is deze? Aight. Ik ga u zien, dan. Ik check u later, pik! Niet? Oh. Boks dan, ouwe. Je weet zelluf. Niet? Aight. Is cool …

 

Challas!”

 


Dion van Meel is docent Nederlands op een middelbare school in Tilburg en keeper bij Willem II amateurs. Hij schrijft graag columns en korte verhalen over dingen die hem opvallen in de wereld van het voetbal, het onderwijs en de Nederlandse taal. Je kunt zijn overdenkingen ook volgen op Facebook en via dionvanmeel.nl, en natuurlijk hier! Lees meer taalcolumns van Dion.


Wil je zelf je taaloverdenkingen terugzien op onze site? Stuur je column in.

 

Column

Column: Vakkenvullen

Column: Vakkenvullen

(beeld: zazzle.com) Ik ben lerares. Daar schrikken mensen van. Als ze horen dat ik lesgeef op een middelbare school – aan pubers – worden ze bleek en kijken me ...


Boekrecensie

Boekrecensie: Het Groot Nederlands Vloekboek

Boekrecensie: Het Groot Nederlands Vloekboek

Fuck yes, eindelijk een boek dat ons leert om vaardiger te vloeken en slimmer te schelden! Het Groot Nederlands Vloekboek geeft een vrolijke verkenning van onze...


Column

Column: Kind van de taal

Column: Kind van de taal

Het lijkt niet iets wat per se aandacht verdient in het hbo, maar ik realiseer me als docent Nederlands regelmatig dat we betere schrijvers worden als we iets m...