Column: Geniet ervan!

geniet ervan

Geniet ervan! Een rusteloze kreet die ons overal achtervolgt, eentje die we in onze taal hebben verweven om elkaar onopgemerkt onrust te bezorgen. Het praat ons een schuldgevoel aan waar we vooral tijdens onze rustmomentjes door anderen mee gestoord worden.

Romy van der Burgh

 

Door Romy van der Burgh

 

 

Als de zon schijnt en je zit binnen horen we allemaal het stemmetje: “Ga lekker naar buiten! Geniet van het weer!”. We gebruiken Facebook om dit gevoel te versterken, want hier verschijnen bij de eerste zonnestraal al tig foto’s van onze vrienden die lekker buiten aan het ‘genieten’ zijn. Mijn oom zei laatst tegen me: “Geniet van je studententijd, zo’n zorgeloze tijd!” waarop er door mijn hoofd een beeld schoot van mijn overvolle bureau met boeken en tentamenstof die ik nog niet af had; moest ik daar dan van ‘genieten’? Inderdaad, de woorden bezorgden mij onrust en niet te vergeten een torenhoog schuldgevoel.

Toch merk ik vaak dat het gespannen of gestreste gezichten zijn die deze kreet rondsproeien. Het toppunt bereikte ik deze week toen ik in een van mijn laatste vakantiedagen een berichtje van mijn ‘buuf’ kreeg (lekker volks, want ook daar komt deze uitspraak veel voor) met de tekst: “Geniet nog maar even! Straks moet je weer aan de bak!” en ze hiermee mijn heerlijke dag in één zin om zeep hielp. Ik dacht direct aan alles wat ik allemaal moest gaan doen als het ‘genieten’ weer voorbij was, terwijl ik vlak vóór dat berichtje misschien wel echt aan het genieten was.

Maar goed, ook ik blijk meegezogen te zijn in de ban van deze verschrikkelijke uitspraak. Deze week betrapte ik mezelf erop dat ik de verschrikkelijke woorden uitsprak tegen mijn nichtje. Zij had me even daarvoor verteld dat ze voor het eerst uitging en bij het horen van mijn – overigens goedbedoelde – woorden bemerkte ik een wat gespannen uitdruk op haar gezicht.

Zullen we dus maar gewoon afspreken de uitspraak “Geniet ervan!” uit het Nederlands te schrappen? Daar zou ik nou pas écht van genieten.

beeld:kaartje2go.nl

Kun jij goed schrijven en wil je jouw column ook op onze website terugzien? Stuur dan je column in via www.taalvoutjes.nl/stuur-je-column-in. Gepubliceerde columns worden beloond met een leuk Taalvoutjespakket.

Column

Column: Hij wilt

Column: Hij wilt

“Hoe vaak moet hij drinken?”, vroeg ik. “Zo vaak als hij wilt”, was het antwoord. Toen mijn zoontje net geboren was, kreeg ik een schat van een kraamverzorgster...


Column

Quiz: me, mij(n), jou(w)

Quiz: me, mij(n), jou(w)

Als je het schrijft zoals je het zegt, gaat het fout in deze quiz. Weet jij wel welke vorm je in welke zin moet gebruiken?...


Column

Column: Dingen

Column: Dingen

Dingen. Het is een populair woord in de Nederlandse taal, dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Columnist Dion van Meel kan erover meepraten....


Column

Column: Moenie gekker word nie

Column: Moenie gekker word nie

Onlangs kreeg ik in Zuid-Afrika een plaatselijke krant te pakken. Geschreven in het Afrikaans. Dat is door de gelijkenis met het Nederlands voor ons een makkeli...