Nelleke Noordervliet

Taaletiquette

Soms kan ik er nog zwetend van wakker worden. Meer dan vijftig jaar geleden deed ik toelatingsexamen voor de toneelschool. Ik had me er zelf op voorbereid, zonder hulp van een gevestigd acteur. Daar stond ik dus: Rotterdams meisje, zeventien jaar, 1.80 meter lang met flink postuur in het verre en totaal andere Amsterdam. Ik deed een monoloog uit een stuk van Molière, een en al Frans oh-lala, eigenlijk bestemd voor … Voor wie? Je leest het in Taalvoutjes – het boek 4.

Eerder schreef Nelleke al de prachtige column ‘Woordmoord‘ voor ons, over woorden die uit onze taal verdwijnen.

Nelleke Noordervliet

Waar ze als Rotterdams meisje Amsterdam al ver vond, had ze wellicht nooit durven dromen dat haar faam buiten onze landsgrenzen zou reiken. Nee, Nelleke Noordervliet werd geen gevierd actrice, maar wel een auteur wier boeken in meerdere talen zijn vertaald. Daar kunnen wij met Taalvoutjes nog een puntje aan zuigen.

Nelleke’s nieuwste boek ‘Aan het eind van de dag’ is begin november verschenen en zeer goed ontvangen in de media:

‘Rijke roman over ouder worden, falen en doorleven, over schuld en verantwoordelijkheid.’ – Opzij

Aan het eind van de dag [is] een uitstekende roman. **** – NRC Next

‘Nelleke Noordervliet is gewoon een goede schrijver en dat blijkt ook uit deze nieuwe roman. Een heftig verleden van een oud-bewindspersoon die bang is voor een biografie, wat ik me wel kan voorstellen. Ze werkt er – half – aan mee in de hoop grote ongelukken te voorkomen. Mooi en invoelend beschreven!’ – Winnie Sorgdrager

‘Een prachtige en ontroerende geschiedenis die, zeker aan het einde, ook beklemmend is. Het verhaal stijgt ver uit boven de beschrijving van een vrouwenleven. ‘Kat’ is ook de verpersoonlijking van een generatie politieke vrouwen die voor mij en vele anderen de weg heeft geëffend, die onze samenleving heeft veranderd maar zelden de aandacht krijgt die ze verdient.’ – Femke Halsema

‘Voor mij zeer herkenbaar. Levensecht, een vrouw, Katharina Mercedes Donker, iets ouder dan ik(1951), die terugkijkt op haar leven. Al die moeilijke beslissingen, al die energie voor het werk, was dat het waard. Een moderne vrouw, een vrouw die zelf het stuur in handen houdt. Een vrouw die nog steeds volop in het leven staat en niet het leven van een gepensioneerde wil leiden. […] Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Het is goed, meeslepend geschreven. En ik kan niet stoppen met erover na te denken. Aan het eind van de dag… was dit het allemaal waard…’ – Gerdi Verbeet

aan-het-eind-van-de-dag


WINNEN: 
We mogen 10 exemplaren weggeven van ‘Aan het eind van de dag’! Laat ons hieronder weten waarom jij het boek zou moeten (of willen) winnen en wie weet belonen we jou met een exemplaar!
Meer van Nelleke Noordervliet:


Lees ook »

23 reacties op Nelleke Noordervliet

 1. marjo
  / Antwoord

  Een van mijn Nederlandse lievelingsauteurs !

 2. Martha
  / Antwoord

  Dit boek wil ik heel graag lezen. Ik ben recent 60 geworden, mijn lijf weet t wel maar mn hoofd moet nog erg aan het idee wennen. Ik las dat het boek over een ouder wordende vrouw gaat die volop in het leven staat, wie weet kan ik er iets van leren. En als mevrouw Verbeet het een goed boek vindt, moet het wel zeer lezenswaard zijn.

 3. Karin Troost
  / Antwoord

  Gun mij eens een bakkie leut bij dit boek… 😉

 4. jeannie
  / Antwoord

  graag meedingen ,omdat ik graag lees en gewoon een kerstcadeautje aan mezelf wil schenken Met het boek op mijn schoot zal ik mij minder alleen voelen ,Gewoon graag meedoen

 5. / Antwoord

  Ik zou heel graag het boek van Nelleke Noordervliet winnen. Ik word een taalpurist genoemd. Ik heb maar een paar euro per dag te besteden, dus geld om het boek te kopen heb ik echt niet. Het is toch geweldig dat wij hier en nu zulke goede auteurs hebben. Ik ben blij dat Nelleke geen actrice is geworden 🙂

 6. Yvonne
  / Antwoord

  Ik weet wat het is om te verliezen, daarom zou ik graag dit boek winnen.

 7. Andrea Wieffering
  / Antwoord

  Ik ben dol op de Nederlandse taal, ik ben dol op lezen, ik ben dol op taalvoutjes.nl! Is er meer nodig dan dat?

 8. Danick de Lange
  / Antwoord

  Ik zou het boek willen winnen voor mijn oma, die jarig is begin 2017.

 9. Annet Bathoorn
  / Antwoord

  Als ouder wordende, graag lezende vrouw zou ik graag dit boek van Nelleke Noordervliet willen winnen:-) heel graag zelfs…

  • marjo
   / Antwoord

   Een van mijn Nederlandse lievelingsauteurs !

 10. Mees Broer
  / Antwoord

  Ik wil het boek winnen, omdat de recensies erg goed zijn. En omdat ik fan ben van Nelleke Noorservliet.

 11. Caroline Gane
  / Antwoord

  Ik zou het graag winnen, want het is meer dan 40 jaar geleden sinds ik een Nederlands talig boek heb gelezen. Dit boek lijkt me leuk om vergeten, vernieuwde,of zelfs hele onbekende, woorden te lezen.

 12. Martin Pruimers
  / Antwoord

  Natuurlijk móet ik het boek niet winnen, maar ik zou het wel graag wíllen winnen. Ik geniet altijd van Nellekes columns, met name die in het radioprogramma OVT, die soms ook gaan over de stad die mij inmiddels nader aan het hart ligt dan mijn geboortestad (“010” zegt de Rotterdammert).

 13. Aal noppert
  / Antwoord

  Moeten past niet in mijn woordenboek, maar wil wel winnen.
  De reden: lees erg graag, win nooit iets.

 14. Marijke Nijland
  / Antwoord

  ‘Falen en doorleven’ is, waarschijnlijk zoals bij velen, een story of my life. Inspiratie en herkenning vinden in een boek is daarbij altijd fijn. Met Verantwoordelijkheden heb ik dan weer wat meer moeite, dus grote kans dat dit boek ook nog eens heel leerzaam gaat zijn.

  Naast dit lijkt het me ook gewoon een prachtigi boek van een fantastische schrijfster. Stiekem is dat de hoofdreden van mijn deelname.

 15. Dion hobert
  / Antwoord

  Ik zoubhem graag willen winnen omdat mijn moeder hem graag wik hebben en ze is volende week jarig dus kan ik hem geven

 16. Fenny Broeksema
  / Antwoord

  Omdat nu eenmaal iedereen in de fase zit van ouder worden, falen en doorleven ben ik benieuwd hoe Nelleke deze fase ervaart.

 17. Margriet Schonewille
  / Antwoord

  Ik ou het boek geaag willen winnen. Ik ben van 1951 en zeer benieuwd naar het boek en of ik het net als Gerdi Verbeet ook in één ruk uitlees. De recensies die jier staan maken mij razend nieuwsgierig!

 18. Jetty Romp
  / Antwoord

  ‘Men’ noemt mij een taalnazi… Dit boek is voor mij dus smullen.

 19. I. Kouwenberg
  / Antwoord

  Gewoon om heerlijk te lezen

 20. A.
  / Antwoord

  Gerdi Verbeet kan na het lezen niet stoppen met denken, was dit het waard? Ik zou deze roman graag willen lezen om de vraag IS dit het waard? te kunnen beantwoorden.

 21. Henriette Lisman
  / Antwoord

  Ik ben heel benieuwd naar dit boek. Zelf ben ik 68 jaar en ik heb ook regelmatig gefaald… Toch ging ik door, ook na twee maal een groot verdriet. Daarom wil ik dit boek graag lezen.

 22. Patrick Goossens
  / Antwoord

  Waarom ik dit boek wil winnen? Om zelf te kunnen beoordelen of de recensenten gelijk hebben 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De leukste voutjes »

Taalvoutjes-hebbedingen »