Column: Een verwarrende beestenboel

Toen de vroege vogel vanmorgen met vlinders in zijn buik wakker werd, besloot hij even langs te gaan bij twee tortelduifjes. Het was een warme zomerochtend, de mussen vielen van het dak. Maar dat kon hem niets schelen, hij had geslapen als een marmot. Ze vormden een vreemd stel, die twee: de een zo dom als een gans, de ander stoned als een garnaal. Maar de vroege vogel vond het altijd gezellig om in die beestenbende een broodjeaapverhaal te vertellen. De twee duifjes luisterden vol bewondering naar zijn verhalen over hoe hij ooit een wolf in schaapskleren in de val probeerde te lokken, maar in werkelijkheid geen vlieg kwaad deed.

Saskia Hupjé

Door Saskia Hupjé

 

 

Het gevogelte schrok van een voorbijwandelende poes, geen onbekende en zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. De vroege vogel toonde zich een koele kikker en maakte een paar slapende honden wakker. Aangezien blaffende honden niet bijten maar een kat in nood rare sprongen maakt, werd het een vermakelijk tafereeltje. Als een kip zonder kop koos de opgejaagde poes het hazenpad. Zo glad als een paling in een emmer snot baande ze zich een weg door de bosjes. Ze ontweek op miraculeuze wijze een overstekende koe die aan het uitvogelen was hoe ze in vredesnaam een haas moest vangen.

Verderop schuilde er nog een addertje onder het gras en poes vluchtte zo bang als een wezel een oude eik in. Er was geen hond meer te zien, alleen haantje de voorste die rustig de kat uit te boom zat te kijken. Gelukkig kwam die dan wel weer op haar pootjes terecht. Zo mak als een lammetje liet poes zich door de tortelduifjes naar huis brengen, waar het een enorme bende was. Want het is nu eenmaal een waarheid als een koe: als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel!


Wil je zelf je column terugzien op onze site? Stuur je column in.

Bewaren


Lees ook »

7 reacties op Column: Een verwarrende beestenboel

 1. Joos
  / Antwoord

  De rare snoeshaan dacht als domme gans een vreemde eend in de bijt te zien. Het bleek een sluwe vos te zijn die het in fabeltjes nog altijd aflegde tegen de raaf. Alhoewel hij steelde als de raven. En door hun slimheid, waren zij nog niet door de ratten besnuffeld. Voor hem kwam dan ook niet meteen de aap uit de mouw. Dit was een tegenvaller, want hij wilde toch heus wel haantje de voorste spelen om niet aangezien te worden voor een kip zonder kop die voortdurend apekool stond te spuien i.p.v. op te eten. Nee hij was niet beregoed in denken. Maar als geit van boer Piggen wist hij als stomme ezel toch nog wel iets. En door te werken als een paard (want hij was als luiaard in het verleden naar de mieren gegaan)was hij aan de weet gekomen dat koeien hazen kunnen vangen, maar hij wist niet hoe. Maar paarden die hard werken krijgen de haver niet. Maar omdat hij een meester had met een oog werd hij toch vet.

 2. Bas
  / Antwoord

  Goeie!!

  Knap gedaan

 3. Annelies
  / Antwoord

  Wat hebben we toch een leuke taal met al die spreekwoorden en gezegdes.Jammer dat het waarschijnlijk verloren gaat,want ik vraag me af of ze nog wel geleerd worden op school.Ik heb me in ieder geval heerlijk vermaakt met de verhaaltjes.

 4. Catharina
  / Antwoord

  Hihi, ik kreeg bijna buikpijn van het lachen. Maar ik was heus niet zo ziek als een hond hoor, ik voelde me kiplekker. Als ik zo’n leuke columns kon schrijven, was ik zo trots als een pauw. En misschien was ik dan ook haantje de voorste, maar nu ziet het er naar uit dat ik het paard achter de wagen heb gespannen. Ach ja, dan gaan we maar met een slakkengangetje naar het einde toe. 🙂

 5. Aad
  / Antwoord

  Ik voorspel alvast: dit muisje krijgt nog een staartje.

 6. Paul van Gool
  / Antwoord

  Leuk! Maar ik mis nog een paar dieren: paarden, ezels, uilen, kraaien, mieren: “ik kreeg hem nog met geen paard uit zijn bed”, “stom als een ezel”, “uilskuiken”, “vliegende kraai”, “vlijtige mieren” ……..

  • / Antwoord

   Nou Paul, ik zie een taak voor je weggelegd. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De leukste voutjes »

Taalvoutjes-hebbedingen »