Woordweetje: Kiekje

kiek uut

Tegenwoordig kunnen de meesten van ons elke gebeurtenis wel op beeld vastleggen – we hebben in groten getale een mobiele telefoon bij de hand waarmee we een foto kunnen schieten. Grote kans dat het fotoalbum op je mobieltje dan ook vol staat met zogenaamde ‘kiekjes’.

Als je nadenkt over de herkomst van het woord kiekje, heb je niet veel aan het ontleden van het op het eerste oog betekenisloze woord. De crux is dat het woord afkomstig is van een achternaam, namelijk van de Leidse fotograaf Israël Kiek (1811-1899). Meneer Kiek stond erom bekend spontane foto’s te schieten. Het verhaal gaat dat hij vaak in het holst van de nacht door dronken studenten uit bed geroepen werd om ze te fotograferen. Het resultaat? Spontane, vaak wazige en donkere foto’s, die al snel bekendstonden als kiekjes. Een ding is zeker: de heer Kiek had nooit kunnen raden dat anno 2018 ‘zijn’ soort foto’s massaal onze mobieltjes vullen.   

Video

Video: Word Crimes

Video: Word Crimes

Ook in taal kun je overtredingen begaan. Bekijk deze video over ‘word crimes’ maar eens!...


Column

Column: Appelig

Column: Appelig

Elke dag weer heb ik voortschrijdend taalinzicht. Net als iedereen. De ene dag leer je eens een nieuw woord bij, dan weer hoor of lees je een bijzondere zinscon...