Welkom op Taalvoutjes!

Taalfoutjes, spelfoutjes, communicatiefoutjes. We maken ze allemaal bij tijd en wijle. Maar bedrijven en de media, die kunnen er ook wat van en soms met hilarische resultaten.

Op onze socialmediakanalen en hier op de site vind je een aantal van dit soort missers. We zullen er steeds meer bijplaatsen, want wees eerlijk, de aanwas is oneindig. Kom je zelf een mooie typo of andersoortige misser tegen die je tot schateren brengt? Stuur deze vooral in!

We doen ons best zo veel mogelijk door te plaatsen. In verband met de grote aanwas en onze fulltime banen naast deze hobbysite, kunnen we niet overal op antwoorden. Hopelijk vergeven jullie dat ons. ūüėČ

Volg ons ook op:
 Facebook Twitter Google+ Pinterest InstagramYOUTUBE
Of download de gratis Taalvoutjes-app voor iPhone of Android.

Voor Taalvoutjesgerelateerde vragen, mail naar redactie@taalvoutjes.nl. Wil je Vellah en Inger interviewen, onze foto’s gebruiken voor publicatie of met ons samenwerken? Dan mag je je mail richten aan Vellah en Inger op contact@taalvoutjes.nl.

Tip: kijk ook eens in onze shop voor de leukste Taalvoutjes-hebbedingen!


Hoi, dit zijn wij!

Het was 13 februari 2012, we weten het nog goed. “Hey, jij spot ook stomme krantenfouten! Zullen we er samen een pagina van maken?” Een kwartier later was Taalvoutjes in het leven geroepen. En de rest is geschiedenis: wat als een grapje begon, kunnen we nu niet meer uit ons leven¬†wegdenken.

Wij, Vellah en Inger, hebben lang geprobeerd Taalvoutjes vol te houden met zijn tweetjes, maar toen onze vrienden begonnen te klagen dat ze ons nooit meer zagen, hebben we versterking gezocht. Sinds 2015 hebben we een heuse redactie van vrijwilligers die ons helpen met het plaatsen van voutjes, het doornemen van alle inzendingen en alles wat er maar komt kijken bij het runnen van Taalvoutjes. Maak kennis met ons en ons team, bestaande uit Bastiaan, Berith, Linda, Mara, Mathilde, Myrthe, Sanne en Susan!

 

profielfoto_Vellah Bogle

Vellah Bogle

Vellah¬†kreeg taal met de paplepel ingegoten. Met een Engelse moeder die erop gebrand was de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen, werd taal ‚Äėzeg maar echt haar ding.‚Äô Na als tiener al voor de Lemniscaatkrant gewerkt te hebben, besloot ze Nederlandse Taal en Cultuur en aansluitend Journalistiek te gaan studeren. Eenmaal afgestudeerd werkte ze als freelancer voor verschillende tijdschriften. Uiteindelijk belandde ze in de online media, waar ze haar sporen verdiende in marketing, sales, webredactie, social media en community management. ‚ÄúIk geniet ervan om te spelen met taal, om te zoeken naar het juiste woord om de boodschap over te dragen. En al spelend met taal zie je dat bij een verkeerde woordkeuze je boodschap een totaal andere lading kan krijgen. Dat is pijnlijk als je de schrijver bent, maar soms hilarisch voor de lezer.‚ÄĚ

 pijl    TwitterOp Twitter vind je Vellah als ^VB

Inger Hollebeek

Inger las vroeger altijd als eerste de rubriek¬†‚ÄėGeknipt voor u‚Äô in Vrij Nederland. ‚ÄėGeweldig dat ik nu zelf iedere dag met taal en humor bezig kan zijn. Het leuke vind ik dat we mensen met Taalvoutjes niet alleen laten lachen, maar ze ook nog eens bewust maken van het Nederlands.‚Äô De loopbaan van Inger speelde zich niet altijd op het gebied van taal af. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Via een omweg in de architectuur, psychologie en een verblijf in Spanje koos ze definitief voor freelance werk als tekstschrijver en fotograaf. En ze hoopt dat Taalvoutjes een lang leven beschoren is. ‚ÄėWant taal blijft leven, of je wilt of niet!‚Äô

 TwitterEen tweet van ^IH? Dat is Inger!pijl

inger
Mathilde Broeks

Mathilde Broeks

Aan de barbies uit haar kindertijd te zien, heeft Mathilde gefaald in het najagen van haar vroegere ambities. Iets met kaalgeknipte koppies en met nagellak besmeurde haren, zeg maar. Tijdens haar rechtenstudie raakte ze gefascineerd door de schoonheid van het juridisch idioom. Van de colleges over misbruik van snoeirecht en de Wet op het consumentenkrediet was ze daarentegen minder onder de indruk. Mathilde observeert alles en iedereen en schrijft graag over onder meer artistieke kwakjes eiersalade en haar buurvrouw met de zes chihuahua‚Äôs. Daarnaast zingt ze geregeld liedjes – al dan niet in fantasietaal -, trekt ze zo nu en dan gekke bekken voor de spiegel en is ze niet vies van een paardendansje door het huis. Haar favoriete woord? ‘Taalent’. Taalent moet je koesteren. Ooit hoopt ze winnaar te worden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

 pijl TwitterMet ^MB eindigt ze al haar tweets

Mara Kraaijenbrink

Als jong meisje ijverde de Zeeuwse Mara naar een carri√®re als circusacrobaat, maar een gebrek aan souplesse deed dit nobele streven al snel de das om. Een fladderende kraai(jenbrink) vindt altijd wat, dacht ze, dus besloot ze uit te vliegen naar hartje Nederland. Daar ontpopte ze zich tot Neerlandica en debuteerde ze als schrijfster.¬†Gewapend met een stel roodgestifte lippen en een pak vruchtenhagel waagde ze zich uiteindelijk als redacteur aan de kantoorjungle.¬†Beetje brainen over urgente transitieslagen en beleidsprio‚Äôs, effe sparren met¬†collega’s. Bilateraaltje hier, meetinkje daar.¬†Op kantoor zit ze h√©lemaal in haar kracht, al is de alom gesproken kantoortaal niet echt haar ding. Haar ondernemingslust en creativiteit komen overigens niet alleen¬†in haar werk tot uiting, maar ook thuis achter haar laptop waar ze¬†zich onder genot van Duitse rapmuziek graag bezighoudt met het bouwen van pretparken.

 TwitterZoek ^MK om te twitteren met Mara pijl

Mara Kraaijenbrink
Berith van Pelt

Berith van Pelt

De ideale dag van Berith zou er een zijn met een afgevinkte to-dolijst. Want lijstjes, daar houdt ze wel van. Net als roze, want¬†varianten van zoete dingen in deze kleur smaken volgens haar altijd het lekkerst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je haar wakker kunt¬†maken voor een tompoes (roze, check!). Maar zou ze zichzelf ook scharen onder iets¬†zoets? Haar verslaving aan labello en handcreme maakt haar namelijk wel heel knuffelbaar. Verder studeert Berith Nederlands, zodat ze √©√©n stapje dichter bij haar droom zit (check): schrijfster worden. Nu kan ze in de redactie eindelijk haar taalpuristische frustraties met begripvolle lotgenoten delen. En krijgt ze haar eigen taalblunder – ze blijft ‘overnieuw’ zeggen in plaats van ‘opnieuw’ – er misschien ook eens een keer uit.
 TwitterBerith sluit haar tweets af met ^BP
pijl

Myrthe Twigt

Wat Myrthe vroeger wilde worden? Kleuterjuf, politieagent, docent in welk vak dan ook, architect √≥f patholoog-anatoom. Je snapt dat ze uiteindelijk di√ętist is geworden. Ze drukt iedereen op het hart nooit ofte nimmer een bord patat met mayo op te eten (leegeten is geen probleem).
Naast di√ętist is ze prominent lid van het Genootschap van Wandelende Spellingscheckers. Pas daarom op met het gebruik van een d‚Äôtje of een t‚Äôtje meer.
Toch is ze niet als spellingschecker geboren – en zeker niet wandelend. In haar jongere jaren had ze het namelijk nog over dat haar gebreide trui zo “krab” zat: hij jeukte. Bovendien zei ze vaak “geeft mij niks uit” en dat iets een “perongelukje” was, maar die houdt ze er graag in!

 TwitterAan ^MT herken je de tweets van Myrthepijl

Myrthe Twigt

linda schemmekes

Linda Schemmekes

Deze geboren en getogen Kampenaar wilde vroeger juf worden. Anderen verbeteren, dat kon ze wel. Er ontbrak echter een cruciale kwaliteit: goed kunnen uitleggen. De scheidslijn tussen wat ze goed kon en wat ze minder goed kon, werd vroeg in haar leven duidelijk: ruimtelijk inzicht werd een duidelijke nee, taal een duidelijke ja. De eerste keer de vergaderruimte van Taalvoutjes vinden, daar had ze dan ook enkele uren voor uitgetrokken. In haar jeugd omringd door dialect, bloeide haar liefde voor taal op. Met een studie gericht op kinderen, kon ze nergens haar taalverbeterkunsten kwijt. Het werd Taalvoutjes. Vrienden van Linda zijn inmiddels erg opgelucht dat ze haar verbeterkunsten (deels) daar naartoe heeft kunnen overhevelen.

 TwitterTweets van Linda? Zoek naar ^LS
pijl

 Sanne Breedveld

Als Sanne haar handdoeken opvouwt, liggen deze op kleur gesorteerd. Structuur is iets waar je haar gelukkig mee maakt en is dan ook een van de vele redenen waardoor ze verliefd werd op taal; taal is immers ook gestructureerd. Niet verrassend is het dan ook dat ze¬†in de mooie binnenstad van het gezellige Utrecht Taalwetenschap studeert. Vooral uitspraakvariatie van de ‚Äėr‚Äô vindt ze enorm interessant, hoewel ze zelf niet meer weet welke ‚Äėr‚Äô ze doorgaans gebruikt als je haar daarnaar vraagt. Sanne¬†is met haar blonde haren het stereotype Nederlander, maar zal nooit een boterham met kaas naar binnen werken. Echter zal ze zich¬†ook het¬†kaas niet van haar brood laten eten. Verder doet Sanne graag dansjes en is ze van mening dat leuke sokken de basis zijn voor een goede dag.

 TwitterTweets eindigend op ^SB zijn van Sanne
pijl

sanne breedveld

bastiaan

Bastiaan Weldring

Hoewel Bastiaan het zelf pas net begint te beseffen, is hij iemand die zich liever door de stroom van het leven laat meesleuren in plaats van deze minutieus te doorkoersen. Tien jaar geleden zette hij zijn eerste academische schreden op de geschiedenisfaculteit, dit jaar zet hij wellicht zijn laatste in het antropologisch veld. Misschien ook niet, maar die onduidelijkheid ziet hij als een zegen. Zijn credo is ‚Äėsum ergo sum‚Äô, ofwel ‚Äėik ben dus ik ben‚Äô. Voor wie dat te zweverig klinkt, Bastiaan kan niet vliegen en mediteert gewoon in de sportschool. Verder danst hij op zijn eigen ritme en wil hij kinderboekenschrijver worden. Het was immers Thea Beckmans spijkerbroekkruistocht die hem op achtjarige leeftijd literair bekoorde. Bij gebrek aan een eigen tijdmachine wil Bastiaan door de tijd reizen aan de hand van zijn eigen verhalen. Waarover, waarheen, dat weet alleen de toekomst.

 TwitterBastiaans tweets herken je aan de afsluiting met ^BW
pijl

 Susan Muskee

Je herkent Susan aan haar paarse haar, en als je haar niet ziet zul je haar zeker horen. Als ze ergens enthousiast over is wordt haar toch al redelijk snelle spreektempo nog wat meer versneld, en Susan gelooft er niet in dat je een verhaal kunt samenvatten tot de meest essenti√ęle delen. Goede verhalen moeten tot in detail worden verteld. Daarnaast noemt Susan zichzelf een georganiseerde chaoot. Wanneer dat georganiseerde deel weer eens te wensen overlaat pakt ze haar MacBook om haar gedachten te verwerken tot een (al dan niet fictief) verhaal. Ooit verschijnt haar debuutroman, met de nadruk op ooit, want in haar hoofd zitten honderden idee√ęn die eerst maar eens gefilterd moeten worden. Heel kort wilde Susan docente Nederlands worden, maar bij gebrek aan het kunnen geven van opbouwende kritiek besloot ze dat het verstandig was om haar voorliefde voor taal te gebruiken voor iets anders. In de redactie van Taalvoutjes heeft ze haar gelijken gevonden en kan ze als taalpurist haar hart ophalen.

 TwitterTweets eindigend op ^SM zijn van Susan
pijl

susan