Woordweetje: Boodschappen

Bootschap

Doe je weleens boodschappen? Dan doe je iets verkeerd! Het woord zegt het al: boodschappen moet je laten doen, door je personeel, je bode.

maurits geerts

 

 

Door Maurits Geerts

 

Het woord ‘boodschap’ betekent letterlijk: een taak voor een bode. Boodschappen moet je dus niet zelf doen, die moet je laten doen. De herkomst van het woord spreekt hier voor online shoppen. Laat het maar bezorgen, want dat is de ultieme invulling van ‘boodschappen’.

De herkomst van het woord verklaart ook waarom ‘boodschap’ verschillende dingen kan betekenen. Een boodschap kan een bericht zijn dat aan iemand afgeleverd dient te worden. Dat doet de postbode voor ons. Het ophalen of aannemen van levensmiddelen lieten we in het verleden graag over aan de dienstbode. In veel stadhuizen tref je nog een bode aan, die bij bruiloften en partijen moet zorgen dat alle praktische zaken geregeld zijn. Soms heet hij tegenwoordig facility coördinator of host, maar in het Nederlands is het nog steeds gewoon een bode.

We komen het woord ‘boodschap’ ook tegen in de uitdrukking ‘een kleine of grote boodschap doen’, waarmee een bezoek aan het kleinste kamertje wordt aangeduid. Dat is uiteraard een eufemisme. Het klinkt beter dan ‘ik moet poepen’. Het wegbrengen van bepaalde zaken kan een bodedienst zijn, maar in dit geval is het geen taak die we in vroeger dagen aan ons personeel over konden laten. Af en toe hoor ik nog iemand op de mededeling “Ik ga even naar het toilet” antwoorden: “Dat moet je toch echt zelf doen.” En zo is het!

Heb jij altijd al de herkomst van jouw favoriete woord willen weten? Laat het ons hieronder weten!

Column

Column: Een foto van het Nederlands

Column: Een foto van het Nederlands

Niets is zeker in dit leven, behalve belasting en teddyberen. En nieuws. Zo zeker als de zon iedere dag opkomt, is er iedere nieuwe dag een overvloed aan nieuws...


Column

De tweede fonetische kwis

De tweede fonetische kwis

Als je het opschrijft zoals je het zegt zit je altijd goed, toch? Toch niet, vinden wij. Maar hoe schrijf je die woorden dan wel?...